Annons
BÖRSEN: TELEKOM OCH BANKER STEG, ASTRA FÖRLORARE, OMXS30 -1,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades på rött under större delen av onsdagen för att stänga på dagslägsta nivåer. Recessions- och inflationsoro tycktes sätta negativ prägel på sentimentet.

Ericsson återfanns bland dagens vinnare efter att bolagets finanschef bjudit på en uppdatering riktad till analytiker.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 sjunkit 1,1 procent till 1.920 och aktier för strax över 22 miljarder kronor omsattes under dagen på Stockholmsbörsen. Stämningen i Europa var inte mycket bättre men börserna kom aningen lindrigare undan jämfört med den svenska.

Sinch, vars aktiekursresa varit klart motig sedan årsskiftet, steg 4,3 procent för dagen och stod därmed som vinnare inom OMXS30-indexet.

På grönt sågs även storbankerna som lyfte mellan 0,3-1,8 procent.

Ericsson stängde 2,4 procent högre. Bolagets finanschef Carl Mellander har hållit en uppdatering för analytiker och enligt Kepler Cheuvreux var feedbacken från uppdateringen "ganska oinspirerande".

"Även om Ericsson fortfarande ser gynnsamma underliggande trender för de kommande kvartalen (särskilt i USA, Indien och Europa) är vi rädda för att 5G-cykeln kan nå sin topp 2022, samtidigt som ledningen fortsätter att arbeta hårt för att skydda marginalerna i en inflationsdrivande miljö", skrev analysfirman i en kommentar.

Inom sektorn gick konkurrenten Nokia också starkt och summerade en uppgång på 4,4 procent.

Astra Zeneca återfanns på förlorarsidan med ett tapp på 3,5 procent. Även investmentbolagen Kinnevik och Investor gick svagt, med nedgångar om 2,9 respektive 2,7 procent.

Sandvik-avknoppningen Alleima handelsdebuterade på Stockholmsbörsen. Aktien stängde på 42:80 kronor, vilket motsvarar ett börsvärde om 10,7 miljarder kronor. Det första avslutet gjordes till 44:00 kronor. Amerikanska Citigroup skrev i en kommentar i förra veckan att Alleimas värdering i ett basscenario torde hamna kring 13,5 miljarder kronor. Enligt analytiker som Dagens Industri hade talat med tidigare vore mellan 12-14 miljarder kronor en rimlig värdering.

Sandvik-aktien var ned 2,8 procent.

På rapportfronten har en mängd bolag av mindre storlek presenterat kvartalssiffror. Bland andra gamingbolaget Media and Games Invest, MGI Group, som redovisade högre intäkter och justerat ebitda-resultat jämfört med motsvarande period i fjol. Aktien avancerade tydligt initialt men stängde sedan ner 0,6 procent.

Elfordonstillverkaren Inzile och Intervacc, verksamt inom djurhälsa, steg 2,6 respektive 1,3 procent efter att bolagen bjudit på delårsrapporter.

Ekobrottsmyndigheten, EMB, har inlett en förundersökning rörande misstänkt insiderhandel i Irlab som ska ha skett under fjolåret. Såvitt bolaget känner till har ingen anställd, person i ledningsgruppen eller styrelseledamot i bolaget delgetts några misstankar om brott, skriver Irlab.

Irlab-aktien backade 1,4 procent.


Graf: OMXS30 onsdagen den 31 augusti


image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera