Annons
NEW YORK: BOEING SJUNKER PÅ SVAG BÖRS, S&P 500 -0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna inledde veckans handel nedåt på måndagen. Bland förlorarna befann sig flygplanstillverkaren Boeing som tappade efter att ett Boeing-plan kraschat i södra Kina.

Vid 15-tiden var Dow Jones industriindex ned med 0,2 procent till 34.675, samtidigt som Nasdaqs kompositindex backade 0,7 procent till 13.801. Det breda S&P 500 sjönk 0,1 procent till 4.460.

I Ukrainakriget har landets president Volodymyr Zelenskyj varnat för att ett misslyckande i fredssamtalen med den ryske ledaren Vladimir Putin kan riskera att bli starten för ett globalt krig. Ukrainska och ryska tjänstemän har under helgen fortsatt att träffas för samtal, men dessa har hittills inte lett till några större framgångar. Bland annat har Ukraina avvisat ett ryskt ultimatum om att överge staden Mariupol.

En stor förlorare på den amerikanska marknaden var Boeing som backade med 5,6 procent. Ett av bolagets flygplan, en 737-800 i China Eastern Airlines regi, kraschade på måndagen in i ett berg i regionen Guangxi i södra Kina med drygt 130 personer ombord.

Undersökningsföretaget Nielsen, känt för mätningar av tv-tittande i USA, föll 10,5 procent sedan ett bud på bolaget värt drygt 9 miljarder dollar avvisats. Enligt Nielsen undervärderade budet bolagets potential.

Blackberry, tidigare känt för mobiltelefoner men numera helt inriktat på mjukvara, stärktes 1,7 procent. RBC har uppgraderat aktien till "sector perform" med motiveringen att kursen nu stämmer bättre överens med bolagets fundamenta.

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio har uppgett att det inte har några omedelbara planer på att höja priserna på sina bilar, till skillnad från konkurrenter som Tesla och BYD vilka nyligen har höjt priser med hänvisning till högre råvarukostnader. Nio handlades ned 4 procent.

Även sektorkollegorna Lucid Group och Rivian tappade, med 1,1 respektive 1,6 procent. Tesla gick i motsatt riktning och steg 1,9 procent.

Fotbollsklubben Manchester United har uppgraderats till köp från tidigare behåll av Deutsche Bank, som anser att klubben är undervärderad i förhållande till andra bolag inom kategorin sport och liveevent. Aktien steg 5,2 procent.

Den amerikanska tioårsräntan adderade 8 punkter till 2,23 procent. Brent-oljan var upp 5,8 procent till 114 dollar per fat samtidigt som WTI-oljan var upp 4,6 procent till 110 dollar per fat. De amerikanska oljebolagen Exxon och Chevron var upp 3,3 respektive 1,9 procent.


Graf: S&P 500 måndagen den 21 mars

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera