1515
EVOLUTION: KONKURRENTERNA BORDE UTVECKLA, INTE KOPIERA - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Evolution dubblade i det närmaste omsättningen i det tredje kvartalet samtidigt som marginalen nådde en ny toppnotering på 70 procent.

"Bra kvartal, kul kvartal", sammanfattar vd Marting Carlesund i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt. Marknaden krävde dock mer och aktien föll i förmiddagshandeln.

"Det händer väldigt mycket i bolaget. Vi gick live i Connecticut den 22 oktober, vi gick live med Ontario igår och sedan har vi regleringen i Holland. Väldigt hög intensitet och tryck på att expandera på alla fronter", konstaterar vd:n.

Kvartalet bjöd omsättning och ebitda i linje med analytikernas förväntningar. Omsättningen dubblerades men det som stack ut var ebitda-marginalen som ännu en gång överträffade bolagets egen guidning och ännu en gång överträffade analytikernas prognoser. Med resultatet i det tredje kvartalet ligger marginalen nu på 68,7 procent aggregerat för årets nio gångna månader, och enligt Martin Carlesund kommer den tidigare guidningen om 68 procent för helåret att överträffas. Men med hur mycket vill han inte skina något ljus på, och han vill gärna ta bort lite fokus från marginal som egensyfte.

"Marginalen är en konsekvens av det vi gör, det är inget som vi kämpar för att åstadkomma. Det blir marginal av vårt arbete. Vänder man på det och börjar titta på marginal som ett mål hamnar du fel med bolaget", säger han.

Vad är det främst som driver marginalen. Är det mixeffekter - marknader och produkt - eller interna effektiviseringar?

"Man kan säga så här. En gång i tiden, 2017, gick jag ut och sa att nu är affärsmodellen rätt - vi är skalbara. Men det var ingen som riktigt reagerade på det. Från den dagen har vi jobbat med expansionen och naturligtvis är vi supereffektiva på kostnader, men det finns inget effektiviseringsprogram som rullar utan det handlar om produkt och expansion som levererar marginal - skalbarhet".

Många av era kunder har fått en tuff start på det fjärde kvartalet bland annat eftersom de tvingats sluta ta emot nederländska spelare för att kunna få en licens senare. Hur har ni påverkats?

"Här får man vara ödmjuk och absolut inte arrogant. Ett antal av våra stora kunder har inte har kommit in på marknaden och får vänta ett tag. Nu går de kunderna som fick de tio första licenserna live med oss. Det har varit en mycket bra start och nu väntar vi på de andra. Det kanske är max en procent negativ effekt för oss under det fjärde kvartalet"

Under pandemin har ni dragits med nedstängda studios. Hur ser läget ut nu?

"Vi släpar lite tyvärr. Vi måste expandera så fort vi kan. Pandemin är ju här, det är utegångsförbud i Lettland och tvångsvaccinering. Det är fortfarande mycket regler, så vi är inte på full kapacitet och det kommer nog ta ett tag innan vi är det. Med tillväxttakten vi har så ska vi bygga för den men också ta ikapp, så det är klart att det blir hektiskt"

Klarar ni att möta efterfrågan?

"Ja det är klart vi gör, men man vill ju alltid ligga något före än något efter. Det är en massiv insats för att göra det"

Ni är marknadsledare på en marknad i kraftig tillväxt. Är det några konkurrenter som du sneglar lite extra på och som du tycker gör bra saker?

"Alla konkurrenter, stora eller små, är viktiga för oss. Det finns jättemånga bra bolag, det enda jag vill säga är: sluta kopiera och börja utveckla istället. Vi springer fortare för att vi har konkurrens men marknaden är tillräckligt stor så jag fokuserar inte på den, eller den, eller den. Man vill bli bättre, man vill vinna"

Det köps och säljs mycket bolag i branschen. Australiensiska Aristocrat Leisure har lagt ett bud på Playtech och ni har också gjort en del förvärv den senaste tiden. Hur ser förvärvsagendan ut?

"Vi har det på agenda givetvis. Men vi är inte ett bolag som ska vara med och strukturellt konsolidera marknaden eller köpa oss omsättning. Vi behöver rätt bolag som passar in i vår strategi. Vi är lite kräsna", säger Martin Carlesund.

I en kommentar till rapporten konstaterar Pareto att Evolution ännu en gång mötte högt ställda förväntningar och menar att konsensus fortsatt är för "konservativa" gällande intäkter och ebitda för perioden 2021-2023.

Marknaden lät sig dock inte övertygas och vid klockan 10.45 var aktien i botten av OMXS30 med en nedgång på drygt 5 procent. Bolaget som varit en av de starkaste storbolagsaktierna de senaste åren har gått ned något sedan en kurstopp vid 1.670 kronor i maj, och vandrat sidledes under höstens fokus på ränta och inflation som pressat teknikaktier i stort.image


Bild:Evolutions kursutveckling de senaste tolv månadernaSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?