1515
BÖRS: DRAMA VÄNTAR OM PRESIDENTVALUTGÅNGEN BESTRIDS - MOBIUS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börsmarknaderna kommer inte smälta en omstridd utgång i det amerikanska presidentvalet i godan ro, enligt veteraninvesteraren Mark Mobius, grundaren bakom Mobius Capital Partners, i en intervju med CNBC.

Om det blir som många nu förväntar sig efter att president Donald Trump tydligt flaggat för risken, att utgången bestrids av den sida som ser ut att gå mot valförlust, kommer marknaderna reagera med en "ordentlig korrektion eller till och med ett dramatiskt fall" menar Mark Mobius.

En process där rösträkning och därigenom valutgång bestrids kan ta flera veckor eller månader.

"Om så sker sitter vi plötsligt i en väsentlig knipa", sade Mark Mobius och kallade sedan situationen "väldigt, väldigt farlig".

Hur mycket börsen kan tänkas falla under en sådan period beror på hur lång densamma blir. Ju längre, desto värre. Om det går hela vägen till högsta domstolen, något som skett i tidigare täta valdrabbningar, skapas än mer osäkerhet.

"Det är exakt en sådan situation som marknaderna avskyr", sade Mark Mobius.

Som en försäkring mot ett scenariot har Mark Mobius kanaliserat investeringar i bolag som han anser är "relativt immuna mot konjunkturnedgång".

För att kvala in i kategorin krävs att stark balansräkning och samtidigt säkrad efterfrågan för produkter och tjänster även under svårare ekonomiska förhållanden.

Avseende vem som börsinvesterare bör hålla tummarna för bör Donald Trump ses som det mer gynnsamma alternativet, på grund av hans löften om fortsatta skattesänkningar, menar Mark Mobius.

"Allt handlar om skatten. Som ni vet har Trump lovat ännu en stor skattesänkning. Demokraterna har inte gått samma väg utan planerar höjda skatter på så kallat rikt folk och mot företagen. Det här kommer helt säkert bli den stora frågan framöver", sade han.

Mark Mobius stjärna tändes i slutet av 80-talet, då han som analys- och förvaltningschef för Templetons investeringar i utvecklingsmarknader till sist förvaltade en portfölj värd över 50 miljarder dollar. Dessförinnan var hans stora intresseområde Sydostasien.

Det är fortsatt dithän han riktar sitt främsta fokus, i synnerhet mot Taiwan och Sydkorea.

"Där finns ju själva grundbultarna för all teknik vi har i dag. Ta Apple som exempel. De behöver chip till allt de tillverkar och det är just sånt vi tittar på. Vad använder sig Apple av för komponenter inuti en Ipad eller Iphone?" sade Mark Mobius.

Vad gäller den handelspolitiska friktionen mellan USA och Kina, något som får stor och direkt påverkan på investeringar i hans favoritregion, är han Mark Mobius inte överdrivet oroad.

"I dessa tider måste länder handla med varandra oavsett tullar och handelshinder eller inte. Det gäller även för USA och Kina", konkluderar han.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?