1515
RATOS: PENGARNA GÅR FRÄMST TILL KOMPLETTERANDE FÖRVÄRV - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Med likviden från försäljningen av Bisnode kommer den främsta prioritering för Ratos att vara förvärv som skapar synergier i befintlig bolagsportfölj, och någon höjning av utdelningen ligger troligen inte i korten.

Det säger Ratos vd, Jonas Wiström, till Nyhetsbyrån Direkt i en intervju efter att det blev känt att investmentbolaget säljer affärsinformationsbolaget Bisnode till det amerikanska börsnoterade bolaget Dun & Bradstreet.

Affären innebär en reavinst om cirka 2 miljarder kronor för Ratos.

"Min uppfattning är att styrelsens uppfattning är att pengarna från affären ska investeras främst i vår bolagsgrupp. Stämman avgör frågan om utdelning", uppger Ratos-chefen, och han tillägger samtidigt att ingenting ska uteslutas.

Jonas Wiström konstaterar att Ratos jobbar efter ett mantra där lönsamhet prioriteras framför tillväxt. Flera pjäser inom bolagsgruppen har nu stabiliserats och nått lönsamhet, menar han, vilket leder till att det nästa steget blir att titta på förvärv.

"Vi har tidigare haft problemet att vissa bolag nått tillväxt innan det nått lönsamhet - och det är ingen bra idé. Nu har flera bolag nått lönsamhet och är redo att växa via förvärv", säger han.

Om Ratos hade valt att satsa mer på Bisnode skulle det kräva kapital, på bekostnad av de andra bolagen i Ratos portfölj.

"Målsättningen är att bygga en marknadsledande position för våra bolag, men det klarar vi inte att göra i Bisnode".

"Vi vill vara den som konsoliderar marknaden och för att ta ett exempel så kan vi titta på HL Display. De är marknadsledande i Europa, de har stabilitet och har ökat lönsamheten kraftigt. Bolaget är redo att ta en sådan här position som marknadskonsoliderare", säger Jonas Wiström och fortsätter:

"Det är just det vi ska använda pengarna från affären till - att utveckla vår bolagsgrupp."

Ratos äger 99 procent HL Display som är verksamt kring inredning och butikssystem.

Ratos får delvis betalt i aktier i USA-noterade Dun & Bradstreet, värda cirka 1 miljard kronor.

Hur ser du på den här posten?

"Det viktiga nu är att se till att den här integrationen med Bisnode blir framgångsrik. Det finns stora synergier att hämta här. Det är ett sätt att skapa värde i D&B-aktien efter affären", säger Jonas Wiström och tillägger att Ratos förmodligen kommer behålla aktieposten i D&B, åtminstone som det ser ut nu.

"Så länge vi inte tror att vi kan få bättre avkastning på dessa pengar någon annanstans".

När Ratos återinförde en del av utdelningen i september, hade du då på känn att försäljningen av Bisnode skulle gå i lås?

"Den utdelningsfrågan kan jag säga hade absolut ingenting att göra med affären", säger Ratos-chefen.

Hur länge har diskussionerna pågått mellan Ratos och D&B gällande försäljningen av Bisnode och varför blev den av just nu?

"Vi har ju varit partners till D&B sedan 2003. Detta är en ganska komplex affär där många länder är inblandade. Det är klart att vi hållit på ett tag med den här affären med omfattande dokumentation och så vidre."

Marknaden tog beskedet om affären positivt och hade strax innan 10-tiden på torsdagen handlat upp B-aktien med över 4,5 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?