1515
Annons
BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA UPP EFTER TVÅ SVAGA DAGAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen uppåt efter en svag utveckling i slutet av förra veckan med en nedgång på sammanlagt tre procent under de två sista handelsdagarna.

Olle Holmgren, chefsstrateg vid SEB, noterar i ett marknadsbrev att den amerikanska tioårsräntan har varit stabil på cirka 1,9 procent under natten efter att ha stigit med närmare tio punkter i fredags efter den minst sagt starka sysselsättningssiffran.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 sjönk i fredags 1,0 procent till 2.254. New York-börserna avslutade fredagen högre efter en volatil handelsstart. Vid stängning var Nasdaqs tekniktunga kompositindex upp 1,6 procent medan S&P 500 hade stigit 0,5 procent, motsvarande en uppgång om nära procenten sedan Stockholmsbörsens stängning.

Asienbörserna har visat en blandad utveckling under måndagen med nedgångar i Tokyo och Hongkong medan indexen i Fastlandskina steg då handeln åter öppnade efter förra veckans helgfirande.

Terminerna för de ledande Europabörserna är på morgonen upp drygt en halv procent. IG Markets förhandel indikerar en svensk aktiestart vid +0,9 procent.

Bland bolagsnyheter har det meddelats att eyetrackingbolaget Smart Eye har erhållit en design-win för förarövervakningssystem från en av Europas största biltillverkare. Den beräknade intäkten för ordern är 50 miljoner kronor baserat på prognoser för produktlivscykeln.

I sektorn har det även kommunicerats att eyetrackingbolaget Tobii befinner sig i en förhandling med Sony Interactive Entertainment om att bli eyetracking-leverantör till det nya VR-headsetet, Playstation VR2.

Clas Ohlsons försäljning steg 7 procent under januari, vilket var starkare än analytikers genomsnittliga förväntan om en ökning på 5,1 procent enligt Infronts estimatsamanställning.

Lifescience-investeraren Linc har på morgonen redovisat en kvartalsvinst på 17 miljoner kronor (352). Avkastningen på substansvärdet sjönk till 0,5 procent (16,4) under fjärde kvartalet. Under januari minskade substansvärdet med närmare 10 procent till 56:90 kronor per aktie.

Fasadgruppen har tecknat avtal om att köpa Helsingborgs Fasad som preliminärt omsatte runt 30 miljoner kronor i fjol.

Dagens Industri anser att H&M tillhör de stora återöppningsvinnarna på börsen när folk vill börja leva som förr igen och tidningen delar ut en köprekommendation.

Börsveckan rekommenderar att köpa H&M, Academedia, BHG och Cloetta i veckans utgåva, men råder till att sälja Hemnet.

SEB Equities har höjt sin rekommendation för Biogaia till köp med riktkurs 577 kronor, vilket är 15 procent över fredagens stängningskurs.

Vidare har låsbolaget Assa Abloy fått höjd rekommendation från DNB Markets till köp efter fredagens rapport.

Bernstein höjer sin rekommendation för verkstadsbolaget Epiroc till market perform med riktkursen 190 kronor. Aktien stängde på 196:95 kronor i fredags.

Essity-aktien har inte varit någon fröjd för aktieägarna sedan avknoppningen från SCA och stigande insatspriser har pressat kursen på sistone. Lyckas ledningen nå målen kring kostnadsbesparingar samt genomföra prishöjningar bör det dock finnas goda möjligheter för ett växande rörelseresultat, anser Affärsvärlden som rekommenderar köp av aktien för den som kan tänka sig ett defensivt tillskott till portföljen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?