BÖRSEN: SER UT ATT INLEDA TORSDAGEN MED EN UPPGÅNG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen går mot en positiv inledning på torsdagen efter uppgångar på USA-börsen under gårdagskvällen och överlag stigande index i Asien under natten och morgonen.

Vid klockan 8.30 var de europeiska terminerna upp mellan 0,5 och 0,7 procent. Förhandeln hos IG-markets indikerade en uppgång i samma härad för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Även USA-terminerna upp i den tidiga handeln.

De amerikanska börserna, som vände ned på tisdagen efter att Donald Trump deklarerat att förhandlingarna med demokraterna om det amerikanska stödpaketet lagts på is till efter valet, vände upp på onsdagen. Protokoll från Feds policykommitté FOMC:s senaste möte visade att ekonomerna oroas av brist på ytterligare finanspolitisk stimulans, men ledamöterna konstaterade samtidigt att återhämtningen har gått snabbare än väntat.

Gamingbolaget Embracer aviserade på onsdagen en riktad emission omfattande nästan 36 miljoner aktier. Utspädningseffekten uppgår till cirka 8,5 procent. Bolaget kommer att tillförs 5.782 miljoner kronor brutto med teckningskursen 162 kronor per aktie, en rabatt på 7,5 procent jämfört med onsdagens stängningskurs om 175:10.

Lundin Energy meddelade på onsdagen att det finns en risk att Johan Sverdrup-fältet, där Lundin Energy är verksamma, behöver stänga ner produktionen tillfälligt vid nästa skiftbyte den 14 oktober på grund av den pågående strejken.

Pareto Securities spekulerar i en analys av sektorkollegan Equinor att den norska regeringen kommer att blanda sig i förhandlingarna och bidra till en lösning. Analyshuset har i dagsläget säljrekommendation på Equinor, men menar att en dipp i Equinors aktiekurs kan ge köpläge. För Lundin Energy har Pareto rekommendationen behåll.

Ur Lundinfamiljens portfölj påverkas även Lundin Mining av en strejk vid gruvan Candelaria i Chile där en uppgörelse med facket inte nåtts och strejk pågår från den 8 oktober. Bolaget räknar i dagsläget inte med någon väsentlig effekt på verksamheten till följd av strejken.

Finansmannen och fastighetsinvesteraren Ilija Batljan var en av investerarna i Cell Impacts riktade nyemission, uppger en källa med insyn för Nyhetsbyrån Direkt på onsdagskvällen. Direkt har inga uppgifter om hur stor del av torsdagens emission som Ilija Batljan tecknade.

Ratos säljer affärsinformationsföretaget Bisnode till det amerikanska börsnoterade bolaget Dun & Bradstreet. Investmentbolaget får cirka 3,9 miljarder kronor för sin 70-procentiga andel och gör en reavinst om cirka 2 miljarder kronor. Även den andra delägaren Bonnier säljer sin andel som var 30 procent.

IT-återförsäljaren Dustin som steg närmare 9 procent till 63:40 kronor per aktie efter onsdagens rapport har uppgraderats till köp av Carnegie med riktkurs 70 (58). Även Nordea är positiva och höjer riktkursen till 78 kronor (70).

Pareto Securities har sett över de svenska spelbolagen och kommit fram till en rad ändrade riktkurser, samt höjt sin rekommendation för Evolution Gaming till köp från tidigare behåll med riktkurs uppjusterad till 812 kronor (745).

Bland Paretos övriga justeringar i sektorn har Leo Vegas riktkurs sänkts till 43 kronor (50), medan Aspire Global har höjts till 46 kronor (38) samt Kambi till 363 (263). Även Kindred har fått sin riktkurs höjd till 73 kronor (66) med bibehållen köprekommendation. Pareto har därmed köprekommendation på samtliga av de genomgångna bolagen.

Ur torsdagens makroagenda väntas veckodata för antal nyanmälda arbetslösa i USA på eftermiddagen svensk tid.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?