1515
BÖRSEN: VERKSTAD TYNGER MED VOLVO I BOTTEN, OMXS30 -0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade i negativ lutning på tisdagen, tyngt av flera verkstadsbolag som Volvo drog med ned i botten av OMXS30 efter måndagskvällens varning om att produktionsstörningar väntas på grund av halvledarbrist.

OMXS30 var ned med 0,8 procent till nivån 2.158 efter en dryg timmes handel och Volvos varsel om att tillverkningen kommer påverkas av den globala halvledarbristen sänkte aktien med 7 procent. Bristen kommer att dämpa tillverkningen under andra kvartalet och störningarna uppskattas till mellan två och fyra veckors stillestånd med en negativ inverkan på intjäning och kassaflöde.

Volvo riskerar att förlora upp till hälften av sitt resultat under det andra kvartalet, enligt analytiker. SEB spår i en "grov" bedömning att 25-50 procent riskerar försvinna av det estimerade resultatet för andra kvartalet. Carnegie spår att ebit kan falla med 35 procent och Deutsche bank bedömer att Volvo kan tvingas minska produktionen med 9 procent för helåret 2021, med eventuell möjlighet att återhämta vissa delar av tappet under andra halvåret, på grund av halvledarbristen.

Volvos aktie har också tilldelats en rekommendationssänkning från Danske Bank inför öppningen. Aktien sänks till behåll från köp, med bibehållen riktkurs på 245 kronor. Aktien bytte händer till kurser kring 218 kronor på måndagen.

I botten av OMXS30 befann sig också SKF, Alfa Laval, Sandvik, och Autoliv, samtliga 2,5-3 procent ned.

Toppen utgjordes av Getinge, som vid sidan av Swedish Match och Evolution var enda aktier mer än 1 procent upp i storbolagsindex. Getinge fick stöd av Carnegie, som höjt riktkursen till 290 kronor från 275 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Getinge fanns också med när SEB presenterade toppval inom sektorn, vilket också består av Hansa Biopharma, Humana, finländska Nanoform och de danska bolagen Novo Nordisk, Demant och GN Store Nord.

I det övriga nyhetsflödet uppdaterade Byggmax finansiella mål i samband med kapitalmarknadsdagen som hålls under eftermiddagen. Nytt är målet att ha en nettoomsättning på minst 10 miljarder kronor år 2025. Bolaget upprepar marginalmålet. Aktien steg omkring 4 procent.

Minesto, som utvecklar teknologi för planerbar produktion av förnybar el ur havet, handlades upp med 7 procent efter att ha meddelat att bolagets kraftverk DG100 på Färöarna har nått en toppeffekt på över 110 kW och genomsnittlig kraftproduktion under en tidvattencykel är i linje med "simulerade resultat".

Insynsaffärerna har fortsatt i fastighetsbolaget Sagax, där vd och största ägare David Mindus via sitt helägda bolag sålt 1 miljon B-aktier för 192 miljoner kronor, enligt Finansinspektionens insynsregister. David Mindus har avböjt att kommentera försäljningarna för Nyhetsbyrån Direkt. Även flera andra insynspersoner har sålt den senaste tiden, enligt ägardatatjänsten Holdings. Aktien sjönk tillbaka med omkring 1 procent.

Flera nyemissioner har genomförts mellan stängning och öppning. Mest noterbart på den fronten var influencerbolaget Tourns riktade nyemission, som tecknades av bland andra fastighetsmiljardären Erik Selin, då bolaget tillfördes 9 miljoner kronor. Teckningskursen blev 20 kronor per aktie, snittkursen de senaste dagarna. Aktien handlades upp med 10 procent till 22 kronor på tisdagen.

Kasinospelutvecklaren Fantasma Games steg i handelspremiären på Nasdaq First North. Strax efter klockan 10 gjordes avsluten i aktien vid 40:10 kronor. Optionerna som ingick i emissionen kommer dock att börja handlas vid ett senare datum, varför inget pris finns på dessa i nuläget. Kursuppgången för bolaget är således runt 40 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?