1515
Annons
TESLA: MUSK AVYTTRAT FÖRSTA AKTIERNA NÅGONSIN, VÄRDE 5 MDR USD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Elon Musk har sålt aktier via nyttjande av optioner i elbilstillverkaren Tesla, där han är vd, för omkring 5 miljarder dollar. Enligt dokument som lämnats in hos amerikanska finansinspektionen SEC.

På måndagen nyttjade Elon Musk drygt 2 miljoner aktieoptioner till ett värde av cirka 2,5 miljarder dollar vid stängningen, varefter han sålde av de erhållna aktierna samma dag för att täcka en skattenota. De sålda aktierna motsvarar omkring 1 procent av hans innehav.

Följande dagar, tisdag och onsdag, fortsatte Elon Musk att sälja av ytterligare 2 procent, enligt SEC-dokumenten. Avyttringen sträcker sig således till omkring 4,5 miljoner aktier. Det är i enlighet med vad media rapporterat kring den omröstning som hölls på vd:ns Twitter nyligen.

Omkring 58 procent av de 3,5 miljoner användare som röstade i Elon Musks undersökning – där han lovade följa utfallet - uppmanade honom att sälja 10 procent av sitt innehav.

"Mycket har den senaste tiden sagts om att orealiserade vinster är en sorts skattesmitning, så jag föreslår att sälja 10 procent av mina aktier i Tesla. Stödjer du detta?", frågade han sina följare på lördagen och följde upp med att skriva att han skulle följa resultatet.

Elon Musks tweet följer en debatt i USA om hur miljardärer ska betala mer i skatt, där bland annat finansministern Janet Yellen har luftat idén att beskatta orealiserade kapitalvinster.

Redan i september vädrade dock Elon Musk att han förmodligen skulle nyttja optioner i fjärde kvartalet, vilket skulle trigga vad han kallade "en enorm beskattningsplikt".

Teslas aktie har handlats ned efter Elon Musks Twitter-undersökning, som startades i lördags. På måndagen sjönk aktien med 5 procent och på tisdagen med 12 procent, för att på onsdagen handlas upp med 4,2 procent. I eftermarknaden, när avyttringen offentliggjordes, steg aktien 2 procent.

Tack vare nedgången i aktiekursen kommer skattenotan förmodligen att bli mindre.

Elon Musk erhåller ingen lön från Tesla, utan tar i stället ersättning i form av ett program med aktiekursbaserad bonus som betalas ut i optioner. Detta medför att optioner förfaller vid olika tidpunkter och då antingen måste konverteras till aktier för att inte bli värdelösa. Nästa viktiga datum i programmet är i augusti, då tiotals miljoner optioner förfaller.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?