1515
NEW YORK: BACKADE TROTS STARKA RAPPORTER, S&P 500 -0,7% (OMS)

(Omsändning: skickades första gången på fredagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna handlades nedåt under fredagen. Trots att den mycket starka rapportperioden fortsatte under fredagen, med speciellt Amazon, så lyckades inte börserna hålla sig ovanför nollstrecket.

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,5 procent till 33.878. S&P 500 backade 0,7 procent till 4.181, samtidigt som tekniktunga Nasdaqs kompositindex sjönk 0,9 procent till 14.962.

Den amerikanska rapportsäsongen går på högvarv och har hittills varit rekordartad, sett till hur mycket bolagen har överträffat analytikernas förväntningar.

Cirka 87 procent av de S&P500-bolag som hittills rapporterat har överträffat konsensus, och de har dessutom gjort det med i snitt 23,5 procent. Glappet mellan förväntningar och utfall är det största som uppmätts enligt Refinitiv, vars data sträcker sig bakåt till 1994. Resultattillväxten för bolagen i S&P500 är för kvartalet så här långt hela 44,7 procent – den största på över ett decennium.

I den motsatta vågskålen noteras dock en ny brittisk studie som visat att individer som ännu bara fått en dos Pfizervaccin fortfarande riskerar att smittas av de nya mutationerna av viruset.

E-handelsgiganten Amazon som rapporterade på torsdagskvällen uppvisade en rekordhög vinst som vida överträffade analytikernas förväntningar. Bolaget uppgav också att det inte tror att den kraftiga ökningen av onlinehandeln, som orsakats av pandemin, kommer att avta när smittspridningen väl avtar. Annonsverksamheten var bland de största utropstecknen där bolaget lyckades växa hela 77 procent i årstakt. Aktien handlades initialt uppåt, men stängde ned 0,1 procent.

Apple missbrukar sin dominerande marknadsställning inom distribution av strömmad musik genom App Store, sade EU-kommissionen i ett preliminärt uttalande på fredagen. Frågan om avgifterna i App Store och Apples ställning har tagits upp av rivalen Spotify, som i fjol riktade klagomål till EU-kommissionen. Bolagen var ned 1,5 respektive 3,8 procent.

Twitter backade ordentligt, ned 15 procent, sedan bolaget i sin rapport varnat för stigande kostnader och en möjlig avmattning i användartillväxten.

Oljejättarna Chevron och Exxon Mobil redovisade resultat som var i linje med eller något bättre än marknadens förväntningar. Chevron förklarade det försvagade resultatet med svagare marginaler från raffinaderierna medan Exxon uppgav att bolaget sänkt sina rörelsekostnader och arbetar med att få ned dem ytterligare. Aktierna var ned 3,6 respektive 2,6 procent, delvis tyngda av ett spotpris för WTI som dök cirka 2 procent under fredagen.

Colgate-Palmolive steg 1,1 procent efter bolaget slagit analytikernas förväntningar både var gäller omsättning och resultat.

Läkemedelsbolaget Gilead Sciences missade förväntningarna vad gäller resultatet för det första kvartalet och bolaget uppgav att det påverkats av svagare försäljning av sina läkemedel mot hiv och hepatit C. Aktien tappade 0,6 procent.

Den amerikanska tioårsräntan sjönk 2 punkter till 1,63 procent.


Bild: S&P 500 fredagen den 30 april

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?