1515
Annons
BÖRSEN: SEB LYFTER EFTER RAPPORT, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades inledningsvis nedåt på torsdagen för att illa kvickt vända upp på grönt, om än marginellt. SEB sågs i toppskiktet inom storbolagsindexet efter att ha kommit med delårsrapport som slog förväntningarna på bred front. Övriga storbanker hakade på kursavancemanget.

Rapportperioden är nu i full gång och på morgonen har en mängd bolag bekänt färg. Castellum vek ned medan sektorkollegan SBB i stället stärktes. Axfood, som också kommit med siffror, fick ett svalt mottagande av marknaden.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var vid klockan 9.30 upp 0,1 procent till nivån 2.358. Aktier för 2,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa sågs tyska DAX ned 0,8 procent medan franska CAC 40 retirerade 0,3 procent.

Storbankerna bidrog till morgonens indexuppgång med SEB i fronten efter att ha slagit analytikerförväntningarna på bred front för det andra kvartalet. Rörelseresultat blev 7.916 miljoner kronor, vilket var klart högre än analytikernas förhandstips om 6.527 miljoner kronor. Såväl räntenettot som provisionsnettot kom in över förväntningarna. Banken bedömer att förväntade nettokreditförluster under 2021 kommer att understiga de 8–10 baspunkter som tidigare har indikerats. Kostnadsmålet för helåret upprepas.

Handelsbanken, Swedbank och Nordea var alla upp mellan 0,2-0,5 procent.

Något bättre gick det även för Boliden som var upp 0,4 procent som troligen fått medvind från en höjd riktkurs från SEB.

Senare under dagen väntas även OMXS30-pjäsen Investor komma med rapport. Aktien var upp 0,4 procent.

På motsatt sida inom storbolagsindexet återfanns Tele2 i botten till en nedgång på 1,3 procent. H&M och Ericsson vek ned 1,1 respektive 0,8 procent.

Bortom storbolagsindexet kablades kvartalssiffror från en mängd bolag ut. Axfood var en av dessa vars rörelseresultat kom in under förväntningarna. Rörelseresultatet tyngdes dock av jämförelsestörande poster relaterat till förvärvskostnader om 54 miljoner konor för affären med Bergendahls. Kvartalsförsäljningen kom in något lägre än väntat och aktien retirerade 0,5 procent.

Castellums siffror var snäppet lägre än analytikerförväntningarna på bred front. Nettouthyrning sjönk till 26 miljoner kronor, jämfört med 101 miljoner kronor för motsvarande period i fjol. Aktien sjönk 1,4 procent.

För sektorkollegan SBB var hyresintäkterna och driftöverskottet i linje med förväntningarna medan förvaltningsresultatet blev sämre än väntat. Prognosen för helåret 2021 höjs till ett resultat per stamaktie A och B till 7:80 kronor. Den tidigare prognosen som lämnades i samband med rapporten för det första kvartalet var på 5:15 kronor per aktie. Marknadens välkomnande var positivt och aktien avancerade 1,9 procent.

Byggvarukedjan Byggmax hade ett ebita-resultatet på 456 miljoner kronor för det andra kvartalet. I förra veckan meddelade bolaget ett preliminärt ebita-resultat på 450-460 miljoner kronor. Trots att såväl rörelseresultat som nettoresultatet var högre än jämfört med motsvarande period i fjol handlades aktien ned 6,3 procent.

Medicinteknikföretaget Vitrolifes rapport kom även den in i linje med de preliminära siffror som uppgetts inför rapporten. Aktien sågs upp 0,7 procent.

Teknikföretaget Mycronic vek ned omkring procenten efter en svagare rapport. Orderingången stack dock ut på den ljusa sidan och steg med 54 procent till 1.002 miljoner kronor (651).

Forskningsbolaget Camurus ökade förlusten för det andra kvartalet medan omsättningen steg jämfört med motsvarande period i fjol. Aktien dök över 9 procent.

Konsumentproduktföretaget Duni vände till vinst medan omsättningen ökade för kvartalet, men marknaden var inte nöjd och handlade ned aktien 1,2 procent.

HMS Networks klev upp 9,2 procent efter en höjd riktkurs från Nordea Markets, medan Addnode sjönk 2 procent efter att Handelsbanken skruvat ned rekommendationen till sälj från behåll. Biotage retirerade 0,6 procent, som av Danske Bank fått sin rekommendation sänkt till behåll från köp.

På torsdagen var det handelspremiär på First North för Pila Pharma som sjönk omkring 9 procent. Inför noteringen gjorde bolaget en emission av units på 35 miljoner kronor. Teckningskursen på 9 kronor per unit, som bestod av en aktie och en teckningsoption, värderar bolaget till 110 miljoner kronor före erbjudandet.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?