1515
Annons
BÖRSEN: UPPSTUDS, SANDVIK OCH SWEDBANK I TOPP, OMXS30 +0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmbörsen rekylerade upp på måndagen efter fredagens nedställ. Analyser och rekommendationer satte avtryck i kurserna – i positiv bemärkelse för Swedbank och negativ för EQT.

Vid 12.15-tiden var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 upp 0,9 procent till nivån 2.391. Aktier för 5,7 miljarder kronor hade då hunnit omsättas på Stockholmsbörsen.

Av de mest omsatta storbolagen steg Swedbank 1,9 procent efter en köprekommendation i måndagens upplaga av Dagens industri. Även de andra bankerna presterade bättre än indexet där SEB noterades högt uppe med en uppgång på 1,7 procent.

En handfull verkstadsbolag hade en bra förmiddag. Sandvik steg 2 procent och Atlas Copco 1,7 procent. SKF och Alfa Laval gick dock åt andra hållet och fanns bland det fåtal aktier på minus. I den negativa vågskålen för Alfa Laval som föll 0,9 procent fanns en sänkt rekommendation från Credit Suisse till neutral från outperform.

Handelsbanken Capital Markets har höjt sin rekommendation för Addnode två steg till köp och skruvat upp riktkursen rejält, från 320 till 550 kronor. Konsolideringshistorik tillsammans med aktieägarstruktur och att ledningen är investerade i bolaget borgar för framgång menar analytikern. Aktien reagerade med att stiga 10 procent till 434 kronor.

Kollegorna på Nordea Markets har sett över EQT och menar att tillväxten väntas bromsa och därmed även kursresan uppåt. Aktien som stigit 90 procent hittills i år vände ned 4,2 procent.

Synthetic MR, med fokus på bildåtergivning vid MR-behandlingar, har tecknat avtal med Philips om att inkludera bolagets medicinska bildlösning i Philips globala produktkatalog. Marknaden jublade och handlade upp aktien 27 procent.

Avtal har även Itellego som gjorde debut på First North i juni tecknat. Det exklusiva avtalet med chilenska Vortex löper ett år och innebär en initial order på 63.000 euro för dosimetrar som ska levereras under 2021. Aktien var vid lunchtid upp 8,5 procent.

Gamingbolaget Paradox har stora problem med arbetsmiljön där nästan varannan anställd i Sverige har upplevt kränkande behandling på arbetsplatsen och värst är det för kvinnorna. Det rapporterar Breakit som tagit del av en medarbetarundersökning. Aktien föll 3 procent.

Streamify, som låter användare tjäna pengar genom att ta betalt av tittare för att sända livevideo, bedömer att omsättningsmålet om 7,5 miljoner kronor 2021 inte kommer att uppnås. Det första halvåret har påverkats av pandemin konstaterar bolaget vars aktie backade 3,4 procent.

Izafe har beslutat att göra en företrädesemission om cirka 53 miljoner kronor till kursen 1:50 kronor. Aktien rasade 23 procent till 1:80 kronor.

Affärspressen har som brukligt inför måndagens handel uttalat sig om en rad aktier.

Börsveckan har satt köprekommendation på Randviken, upp 3,9 procent och Bergs Timber som steg 5,7 procent. Vimian som fick en säljrekommendation sjönk 4,4 procent.

Affärsvärlden tycker att Björn Borg är köpvärd och klädbolagets aktie steg 5,3 procent.Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 måndagen den 6 september

image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?