1515
BÖRSEN: EUROPATERMINER FÖRSIKTIGT UPP, INRIKESPOLITISKT FOKUS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på onsdagsmorgonen ut att börja dagens handel med fortsatt måttliga indexrörelser men i en lätt positiv trend.

I nyhetsväg märks att Sverige kan få en ny regeringschef efter klockan 9, då Riksdagen röstar om huruvida Socialdemokraternas Magdalena Andersson ska släppas fram som statsminister.

Omkring klockan 8.30 indikerade handeln hos IG Markets en öppning marginellt uppåt för Stockholmsbörsen. Terminerna för tyska DAX och franska CAC 40 var samtidigt upp 0,3-0,4 procent.

På tisdagskvällen var utvecklingen relativt stillsam på New York-börserna, som rörde sig lätt uppåt i jämförelse med läget vid stängningstid i Stockholm. S&P 500 slutade 0,2 procent högre.

Börserna i Asien har under morgonen gått åt skilda håll då Tokyo efter att ha hållit stängt under tisdagen tappade mark medan Hongkong handlades högre.

De amerikanska lagren av råolja ökade i förra veckan med 2,3 miljoner fat, enligt branschorganisationen API. Väntat var att lagren i stället skulle ha minskat med cirka 1 miljon fat. USA:s president Joe Biden har även aviserat planer på att tillgängliggöra 50 miljoner fat råolja från landets så kallade strategiska reserver. Den uppgivna mängden var dock mindre än marknaden väntat sig, enligt Bloomberg.

Produktionen i Bolidens gruva Tara i Irland har stoppats på grund av förhöjda vatteninflöden. Det är fortfarande oklart hur länge anläggningen, som av Boliden beskrivs som Europas största zinkgruva, kommer att stå stilla.

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beviljat ett så kallat snabbspår för Isofol Medicals läkemedelskandidat arfolitixorin, för behandling av patienter med metastaserad kolorektal cancer.

Oncopeptides har redovisat en nettoförlust på 778 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Enligt vd Jakob Lindberg går dock bolaget vidare med ansökan till Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA om ett villkorat marknadsgodkännande för melflufen och väntar sig ett svar från EMA:s vetenskapliga kommitté under sommaren 2022.

Gamingbolaget Paradox nya DLC (nedladdningsbart innehåll) Hearts of Iron IV: No step back toppar den digitala plattformen Steams globala försäljningslista, och av nära 1.000 spelaromdömen har 84 procent varit positiva.

Finepart har fått order på uppdragsskärning med ett ordervärde på cirka 1,8 miljoner kronor. Bolaget har vidare uppgett att det har en säkerställd orderstock på cirka 23 miljoner kronor för leverans under det första halvåret 2022.

En stiftelse kopplad till Enquests vd Amjad Bseisu har köpt aktier i oljebolaget till ett värde av 12 miljoner kronor.

På rekommendationsfronten har Alfa Laval höjts till köp från tidigare behåll av Danske Bank, som också höjt riktkursen till 435 kronor (370).

Heba har också höjts till köp, av Handelsbanken Capital Markets. Riktkursen har ökats till 185 kronor från tidigare 150.

Även Stendörren har höjts till köp från behåll av Handelsbanken och riktkursen har där höjts till 340 kronor från 270.

Under onsdagen arrangerar bussföretaget Nobina en kapitalmarknadsdag, som inleds klockan 15.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?