1515
MICROSOFT: ORION-HACKNINGEN DEN STÖRSTA NÅGONSIN - ORDFÖRANDE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Hackning av en stor krets av börsbolag och primärt amerikanska myndigheter via nätverksplattformen Orion är den största i världshistorien, menar Microsofts ordförande Brad Smith i en intervju med CBS 60 Minutes.

Operationen som tillskrivits ryska hackare som tagit sig in via Solarwinds nätverksprogram Orion för att komma åt känslig data från tusentals företag och myndigheter upptäcktes i december. Under de nio månader som fortlöpte innan attacken avslöjades kom hackarna bland annat åt mejlkonversationer för ledning och anställda hos USA:s departement för finans, rättsväsende och handel.

"Ur perspektivet mjukvaruutveckling är det absolut den största och mest sofistikerade attacken världen någonsin har bevittnat", sade Brad Smith.

För att klara av omfattningen av hackningen i Orion tror Microsoft-ordföranden att över 1.000 operativa hackare måste ha arbetat tillsammans. Amerikanska myndigheter har pekat på att Ryssland i praktiken är den enda aktören med så stor kapacitet.

18.000 företag ska ha laddat ned den skadliga kod som möjliggjorde för angriparna att ta sig in i känsliga system. Totalt har Solarwinds 33.000 kunder för plattformen.

Microsoft har de senaste åren byggt ut kring säkerheten i det egna ekosystemet av programvaror i mjukvarupaketet Office 365 som bland annat omfattar ordbehandlaren Word och mejlplattformen Outlook. Därmed är det problematiskt för Microsoft att behöva erkänna sig som en del av hackningen, skrev Reuters i samband med avslöjandet.

Även flera av de största svenska bolagen använder sig av Solarwinds-mjukvaran och bland annat Skanska har vittnat om att det upptäckts intrångsförsök som dock inte bedömts ha lyckats.

Även Volvo, Ericsson och svenska Rymdstyrelsen använt sig av Orion.

Nyheten att massvis av företag och myndigheter attackerats under lång tid har lett till rally bland flera cybersäkerhetsföretag de senaste månaderna. Två av de största aktörerna, Fireeye och Palo Alto Networks, är upp med omkring 50 procent sedan nyheten. Solarwinds aktie är fortsatt kraftigt ned, efter att ha rasat med runt 40 procent i samband med tillkännagivandet.


Vill du veta mer om den misstänkt ryska hackningen av storfinansen? Lyssna på Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoney, som i avsnitt 48 avhandlade angreppet.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?