Annons
BÖRSEN: H&M I TOPP MED ASTRA ZENECA MOT STRÖMMEN, OMXS30 +0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avancerade i den inledande handeln på tisdagen. H&M ledde uppgången medan Astra Zeneca gick mot strömmen

Strax för klockan 10 hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stigit med 0,5 procent till 1.909. Aktier för nästan 2,5 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. De ledande Europabörserna uppvisade en likartad utveckling som i Stockholm om än med något lägre uppgång i London och Paris.

Bland de mest omsatta bolagen på OMXS30 återfanns Evolution och Electrolux högt upp i listan över uppgångar med uppställ på drygt 2 procent vardera. Bland det fåtal aktier som backade fanns Astra Zeneca ned 0,4 procent samt Swedish Match som vek ned 0,2 procent till 108:80 kronor, fortsatt något över budnivån från Philip Morris på 106 kronor per aktie.

H&M ställdes upp 3 procent. Klädkedjans aktie hade under förra veckan en motig utveckling efter sänkta rekommendationer från Danske Bank och Handelsbanken. Berenberg är en av de sista i analytikerledet att justera ned sin rekommendation och riktkurs för H&M. Rådet sätts ned till sälj från behåll. Riktkursen skruvades ned till 85 kronor från tidigare 190 kronor.

Truecaller, som var högst omsatt i börsinledningen, avancerade 2 procent. Tech-entreprenören Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico har sålt hela sitt kvarvarande innehav i Truecaller till en kurs om 52 kronor per aktie, vilket var drygt 8 procent lägre än måndagens stängningskurs vid 56:90 kronor. Aktieförsäljningen om motsvarande 8,2 miljoner B-aktier genomfördes till ett begränsat antal nordiska och internationella institutionella investerare.

SEB inleder bevakning av Sandvik-avknoppningen Alleima med en köprekommendation och en riktkurs på 48 kronor. Aktien steg drygt 5 procent.

Läkemedelsbolaget Camurus höjdes 9 procent. Inför tisdagens kapitalmarknadsdag presenterade bolaget en ambition om att femfaldiga intäkterna till 2027 med en rörelsemarginal på 50 procent.

Oljebolaget Enquest förbättrade resultatet för det första halvåret 2022. Resultatet efter skatt ökade till 180 miljoner dollar från en nivå på 108 miljoner dollar för samma period för ett år sedan. Aktien startade uppåt men vände snart ned och handlades efter en knapp timmes handel ned med över 4 procent.

Forskningsbolaget Bioinvent har slutfört doseskaleringsdelen av en fas 1/2a-studie med läkemedelskandidaten BI-1808. Resultaten är enligt Pareto viktiga för det framtida forskningsprogrammet. Pareto har en köprekommendation för aktien med en riktkurs på 115 kronor som nu befinner sig under granskning med hänsyn till den "positiva portföljutvecklingen". Aktien sågs upp 1,5 procent.

Cortus Energy föll 12 procent. Clean-tech-bolaget har beslutat att göra en företrädesemission om drygt 62 miljoner kronor.

Pareto Securities har höjt sin riktkurs för Munters till 100 kronor från tidigare 85 kronor med en upprepad köprekommendation. Aktien var upp nästan 2 procent.


Graf: OMXS30 tisdagen den 6 september

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera