1515
Annons
BÖRSEN: UPPGÅNG VÄNTAS, DUSTIN RAPPORT, SAS ANSÖKT CHAPTER 11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på tisdagen ut att inleda handeln på grönt, och därmed fortsätta stiga från gårdagens uppställ.

Rampljuset riktades bland annat mot IT-återförsäljaren Dustin som på morgonkvisten kablat ut rapport för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2021/2022. Det krisande flygbolaget SAS har ansökt om chapter 11 i USA.

Omkring klockan 8.20 indikerade förhandeln hos IG Markets ett avancemang om cirka 0,5 procent i Stockholm. Terminerna för tyska DAX-index och franska CAC40 hade samtidigt stigit med 0,6 procent vardera.

På måndagen höll börserna i USA stängt för helgdag. Den senaste handelsdagen, som var i fredags förra veckan, sågs ett muntert humör. S&P 500 lyckades kliva upp drygt 1 procent medan tekniktunga Nasdaq stängde 0,9 procent högre. Uppgångarna väntas, enligt de tidiga terminsnoteringarna, hålla i sig.

"Stigande förhoppningar om att USA kan komma att sänka en del tullavgifter på import från Kina som infördes av Trump ligger bakom optimismen även om effekterna på amerikansk inflation och tillväxt skulle bli små", skriver SEB i ett morgonbrev.

I Asien handlades de flesta indexen upp under morgonen, med Tokyos Nikkei 225 nästan 1 procent upp. Bidragande faktorer till det gladare sentimentet var stark Kinastatistik i kombination med positiva signaler i handelsrelationerna mellan Kina och USA.

På hemmaplan har Dustin bekänt färg för det brutna tredje kvartalet (mars-maj). Det justerade ebita-resultatet landade på 201 miljoner kronor, vilket var lägre än väntade 218 miljoner kronor enligt Infronts analytikerestimat. Den justerade ebita-marginalen blev 3,4 procent, mot väntade 3,6 procent. Den organiska försäljningstillväxten var 19,7 procent vilket, däremot, var klart högre än väntade 13,0 procent.

Det krisande flygbolaget SAS och vissa av dess dotterbolag har lämnat in en frivillig ansökan om att i USA inleda ett så kallat chapter 11-förfarande, en rättslig process för finansiell rekonstruktion under tillsyn av federal amerikansk domstol. Flygbolaget skriver att det förväntas kunna uppfylla sina fortsatta affärsförpliktelser på kort sikt. Bolaget hade likvida medel på 7,8 miljarder kronor vid halvårsskiftet. SAS uppger också att det är i "långt gångna" diskussioner med ett flertal potentiella långivare gällande ytterligare så kallad debtor-in-possession-finansiering (DIP) om uppemot motsvarande cirka 7,2 miljarder kronor. Presskonferens kommer hållas klockan 8.45. På måndagen blev det känt att bolagets piloter går ut i strejk.

Astra Zeneca förvärvar amerikanska forskningsbolaget Teneotwo för en upfrontbetalning om 0,1 miljarder dollar. Därtill finns utvecklingsrelaterade milstolpsbetalningar om upp till 805 miljoner dollar samt försäljningsrelaterade milstolpsbetalningar om upp till 360 miljoner dollar.

Medicinteknikbolaget Irras har beslutat att revidera sina finansiella mål där en nettoomsättning om över 350 miljoner kronor förväntas 2025. Bolaget förväntar sig att nettoomsättningen överstiger 35 miljoner kronor under 2022. Vidare har bolaget som mål att nå en bruttomarginal om minst 60 procent 2025. Det sista målet är att ha ett positivt kassaflöde till 2025. Irras har även för avsikt att plocka in upp till 215 miljoner kronor via en företrädesemission. Teckningskursen har fastställts till 0:30 kronor per aktie, vilket är nästan 84 procent under måndagens stängningskurs på 1:86 kronor.

Handelsbanken Capital Markets har höjt sin kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, för Tietoevry till köp från behåll.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera