BÖRSEN: UPP MED OMVÄRLDEN, REKAR FÅR GENOMSLAG, OMXS30 +1,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde den nya handelsveckan i positivt territorium, i linje med omvärlden.

Klockan 9.40 hade storbolagsindexet OMXS30 gått upp 1,5 procent till nivån 1.780. Aktier för 3,0 miljarder kronor hade bytt händer på Stockholmsbörsen. I Frankfurt, Paris och London syntes indexlyft i samma härad.

För samtliga aktier i storbolagsindexet i Stockholm lyste börsskärmen grönt. Starkast gick Sandvik som steg 2,8 procent, följd av Assa Abloy, Swedish Match, Kinnevik, och Tele2 som alla avancerade över 2 procent.

Financial Times rapporterar om att president Donald Trump överväger ett snabbspår för att få ett coronavaccin klart före valet i november, där ett av Astra Zenecas vaccin är ett förslag. Läkemedelsaktien noterade en kursuppgång på 2,1 procent.

På svensk front har Investment Arawak, som kontrolleras gemensamt av Salénia Aktiebolag och Ingo Invest, lagt ett kontant budpliktsbud på konsultmäklaren Ework om 70:26 kronor per aktie. Eworks aktie var upp 2,5 procent till 70:50 kronor.

En rad rekommendationer fick genomslag i aktiekurserna i måndagens handelsstart.

Nordea ser signaler på "fenomenal efterfrågan" för Dometic och har höjt sina estimat och riktkurs, med bibehållet köpråd. Aktien klättrade 5 procent till 102:60 kronor.

Alimak åsattes köpråd i måndagens DI. Aktien klättrade 10,5 procent i handelns inledning. Affärsvärlden å sin sida rekommenderar köp av Peab. Byggaktien steg 1,7 procent.

Embracer fick köpstämpel i Börsveckan och steg 3 procent. Tidningens andra köpråd Instalco och Ferronordic handlades upp 4 respektive 1,4 procent, och i Norge avancerade Carasent som också fick ett köpråd av Börsveckan.

Strålterapibolaget Elekta gick mot strömmen med en kursnedgång på 2,8 procent. Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin rekommendation till behåll från köp.

Oljebolaget Maha Energy uppnådde i andra kvartalet en produktion på "rekordnivåer", enligt delårsrapporten, men omsättningen var nästan halverad. Aktien klättrade över 5 procent.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 måndag den 24 augusti

image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?