1515
Annons
BÖRSEN: MINDRE RÖRELSER VÄNTAS INLEDA AVSLUTNING AV BÖRSÅR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas få en lugn start på det svenska börsårets avslutande handelsdag.

USA-börserna visade upp en blandad utveckling under onsdagen. Räknat från Stockholmsbörsens stängning ökade det breda S&P 500-indexet med 0,1 procent.

Runt klockan 8.30 indikerade terminerna för de ledande Europabörserna en svagt positiv öppning på det svenska börsårets sista handelsdag. Terminshandeln för Frankfurtbörsen och Parisbörsen visade båda på en uppgång om 0,1 procent. Enligt IG Markets förhandel väntas den svenska aktiemarknaden starta dagen på en i det närmaste oförändrad nivå.

I Asien har börserna på torsdagsmorgonen utvecklats med blandade rörelser. Tokyobörsen visade en viss nedgång medan framförallt de kinesiska fastlandsbörserna noterade uppgångar. Spridningen av virusvarianten omikron fortsatte att bidra till att dämpa sentimentet.

Den avslutande handelsdagen för året i Stockholm ger även förvaltare och andra investerare en sista möjlighet att byta ut förlorare mot vinnare i sina portföljer inför kommande redovisningar.

Inför torsdagens handelsstart har storbolagsindexet OMXS30 stigit med 29 procent. På listan har medicinteknikbolaget Getinge hittills stigit med 106 procent under året medan Sinch, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, har tappat drygt 15 procent.

Det bredare OMXSPI-indexet har inför inledningen av svenska börsårets sista dag stigit med nästan 35 procent. Här har Hexatronic, systemleverantör inom fiberoptisk kabel och infrastrukturlösningar för telekomföretag, med en uppgång på 556 procent varit en vinnare medan forskningsbolaget Oncopeptides har varit en förlorare med en nedgång på drygt 95 procent.

Techkonglomeratet Samsungs biotech-enhet Samsung Biologics dementerar uppgifter om att de förhandlar om att köpa ut det amerikanska läkemedelsbolaget Biogen från börsen. Amerikanska Biogen, som bland annat är verksamma inom Alzheimersområdet, steg på onsdagen med 10 procent. Bland de svenska bolagen med forskning mot Alzheimers sjukdom återfinns Bioarctic, Alzinova och Alzecure.

DNB Markets sänker sin rekommendation för Volvo Cars till behåll från köp. Riktkursen sätts ned till 80 kronor från tidigare 85 kronor.

Skanska har sålt det tredje huset i kontorskomplexet Generation Park i Warszawa, Polen för omkring 2,9 miljarder kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?