1515
Annons
RISKKAPITAL: FLÖDE TILL KRYPTOFONDER FORTSÄTTER TROTS RAS - WSJ

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kapitalet fortsätter flöda in i kryptomarknaden och i första kvartalet noterades en 24-falldig ökning i den totala anskaffade summan till kryptofonder jämfört med samma period 2021, trots den senaste tidens ström av dåliga nyheter och marknadskrascher, rapporterar Wall Street Journal.

På torsdagen tog kanadensiska Round 13 Capital in 70 miljoner dollar för investeringar i blockkedjeföretag och av dessa har redan 15 miljoner dollar kanaliserats in i sex olika verksamheter. Förhoppningen är att ytterligare 30 miljoner dollar ska tas in, för att göra investeringar de kommande två åren.

"Jag tycker det är en tid av fylld av möjligheter just nu. Mer och mer talanger går till den här typen av verksamheter", sade medgrundaren Satraj Bambra enligt Wall Street Journal.

Round 13 är dock knappast de enda i fältet som lyckats ta in pengar trots rötan i kryptomarknaden, där den mest handlade tillgången bitcoin mer än halverats i värde från toppnivåerna. För året är prisjusteringen 36 procent. Än mer äventyrliga blockkedjetillgångar, särskilt stablecoins- och den så kallade NFT-marknaden, har kraschat.

Haun Ventures aviserade i mars att 1,5 miljarder dollar tagits in från investerare för satsningar på unga uppstartsbolag inom krypto, och Bain Capital Crypto tog i sin tur in 560 miljoner dollar, också i mars.

Totalt tog riskkapitalbolag med fokus på kryptomarknaden tagit in 11,9 miljarder dollar under det första kvartalet, enligt Dove Metrics, en databas för kryptofinans. Det är alltså en kraftig ökning, faktor 24, jämfört med vad som togs in under första kvartalet 2021 då kryptomarknadens värderingar förvisso också var klart högre än under inledningen av 2022.

Kapitalet har inte låtits vila, utan kanaliserats ut snabbt, vilket bidragit med att stötta värderingar, enligt Round 13:s andra medgrundare, Khaled Verjee.

Intresset för sektorn finns dessutom kvar, med stöd av en uppfattning om att nästa steg i den digitala världens utveckling behöver blockkedjor och kryptovalutor, men nu har dock marknadsvärderingarna börjat kyla av värderingarna i kapitalanskaffningsrundor.

"Det råder ingen panik ännu, men generellt har en viss förskräckelse börjat smyga sig på", sade Marc Blumenthal, en av hjärnorna bakom bolaget Florida Funders.

Uppfattningen får också stöd av Khaled Verjee.

"Det kan komma en försenad reaktion till vad som händer på den offentliga marknaden", sade han till Wall Street Journal.

Orsaken till att paniken ännu inte spridit sig förklarar Marc Blumenthal med att händelseförloppet känns igen från tidigare då kryptomarknaden varit volatil ända sedan starten. Ärrade investerare, varav vissa nu deltar i kapitalanskaffningsrundor, har vant sig vid kryptomarknader där chock och vanmakt ibland sätter in.

"För riskkapitalet är det här goda nyheter. Det betyder att nya fonder kommer ut ur startblocken med bättre värderingar", sade Florida Funders-investeraren, enligt Wall Street Journal.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera