1515
BÖRSEN: VECKAN VÄNTAS INLEDAS NÅGOT UPP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda veckans första handelsdag i viss positiv riktning. Ute i Europa noterades en liknande trend på de ledande börserna. Morgonens nyhetsflöde var relativt tunt.

Vid 8.30-tiden indikerade förhandeln hos IG-Markets en ett avancemang om 0,1 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Även terminen för tyska DAX-index noterades upp 0,1 procent samtidigt som terminen för Parisbörsens index CAC40 hade stigit 0,2 procent.

Förra veckan avslutades med att de amerikanska börserna stängde något högre på fredagen. Dow Jones-indexet avslutade oförändrat medan S&P 500 avancerade med 0,2 procent och Nasdaqs kompositindex steg 0,4 procent.

USA-räntorna har stigit något under måndagen, från nedpressade nivåer, med den tioåriga statsobligationen upp till 1,46 procent. Dollarn har stärkts lite till strax under 1:21-nivån mot euron.

I Asien håller börserna i Hongkong och Kina stängt på måndagen och i övrigt noteras en överlag positiv utveckling.

På svensk front kan noteras att Lundin Energy har höjt sin produktionsprognos för 2021 till mellan 180 och 195 tusen fat oljeekvivalenter per dag (mboepd), från den ursprungliga prognosen om 170 till 190 mboepd.

Elva ägare i textilåtervinningsbolaget Renewcell sålde på fredagen 1,2 miljoner aktier. Kursen i försäljningen var 175 kronor per aktie, jämfört med fredagens stängningskurs på 189:80 kronor per aktie.

Lastbilskoncernen Traton uppgavs i fredags vara i tidiga stadier för att utreda en nyemission på mer än 1 miljard euro.

Bland rekommendationer har SEB återupptagit bevakningen av Collector med köp och riktkursen 38 kronor. Aktien stängde på 34 kronor i fredags.

Börsveckan har rekommenderat köp till Elekta, SKF, Collector och Bokusgruppen. För 24 Storage, Oncopeptides och Synthetic MR är rekommendationen i stället att avvakta.

Tidningen Affärsvärlden har uppgraderat Heimstaden till köp från tidigare sälj. Aktien har fallit med drygt 10 procent sedan säljrådet i september 2020.

DNB Markets har höjt sin riktkurs på Dometic till 185 kronor från 155 kronor. Aktien stängde i fredags strax under den tidigare riktkursen.

På måndagens noteringsfront har det Kinafokuserade e-handels- och varumärkesaccelerator-bolaget Aventura handelspremiär på Nasdaq First North. Nyemissionen som gjordes innan noteringen uppgick till 18,2 miljoner kronor och teckningsgraden var 151 procent med en kurs på 28 kronor per aktie.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?