BÖRSEN: BREXITSIGNALER DÄMPAR HUMÖRET, OMXS30 OFÖR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dystra brexitsignaler dämpade humöret på de europeiska finansmarknaderna. Stockholmsbörsen inledde veckan trevande där SSAB lyfte och SKF gick i motsatt riktning.

Vid 12.50-tiden var OMXS30 oförändrat vid nivån 1.916. Aktier för 7,3 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. På ledande Europabörser var stämningen mer dyster och tyska DAX var vid samma tidpunkt ned 0,3 procent medan Parisbörsens CAC40 backade 0,8 procent. Även på andra sidan Atlanten var de amerikanska terminerna ned inför eftermiddagens öppning.

Enligt uppgifter till The Sun ska Boris Johnson vara redo att kasta in handduken om ett Brexitavtal om inte EU backar. Pundet tappade mot dollarn samtidigt som dollarn stärktes mot euron.

SSAB var den klarast lysande stjärnan på OMXS30 med en uppgång på 3,5 procent efter fredagens uppgång på 4,3 procent. Efterfrågan på den europeiska stålmarknaden har återvänt och oro för lägre utbud efter årsskiftet har fått priserna att stiga, rapporterade DI. Finansmannen Sven-Olof Johansson har under november passat på att köpa 1 miljon B-aktier i ståljätten för motsvarande 24 miljoner kronor sett till genomsnittskursen för månaden.

I verkstadssektorn har JP Morgan justerat upp sina riktkurser för att antal bolag. Bland dessa syntes Sandvik och Alfa Laval högre upp i listan med uppgångar på 0,7 respektive 0,8 procent.

Samma analyshus har sänkt rekommendationen för SKF till undervikt från neutral, rapporterade DI med hänvisning till Bloomberg News. Aktien syntes längre ned i listan och backade 0,8 procent.

Morgan Stanley har en positiv syn på Astra Zeneca som höjts till övervikt från jämnvikt. Läkemedelsbolaget meddelade även på måndagen att läkemedlet Calquence vid behandling av blodcancerformen mantelcellslymfom i en fas 2-studie visat på långtidseffekt. Aktien var upp 0,9 procent.

Oscar Properties har tecknat en avsiktsförklaring att ingå ett hyresavtal om en skolverksamhet i Nacka, samt avsiktsförklaring om en bostadsportfölj i norra Sverige med ett hyresvärde motsvarande cirka 20 miljoner kronor. Enligt bolaget visar detta på bolagets nya inriktning mot såväl fastighetsförvaltning som bostadsutveckling. Aktien var en av de bättre med en uppgång på nära 14 procent.

Immunicum klättrade 19 procent efter beskedet om snabbspårsstatus från amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för forskningsbolagets ledande kandidat ilixadencel för behandling av den sällsynta sjukdomen gastrointestinal stromacellstumör.

Elanders dotterbolag i Tyskland ser en ökad efterfrågan på logistiktjänster inom e-handel och kommer att öppna en större anläggning i nordvästra Tyskland. Beskedet mottogs väl och aktien steg 9,5 procent.

Orexo har tecknat ett exklusivt licens- och leveransavtal med Accord Healthcare för kommersialisering av Zubsolv, vid behandling av opioidberoende i Europa och kommer att erhålla tvåsiffrig royalty på framtida nettoförsäljning. Aktien steg 3 procent.

Flera bolag påverkades av analytikerutlåtanden och rekommendationer.

Carnegie har höjt riktkursen för Recipharm till 215 kronor från 170 och upprepat sitt köpråd. Även Börsveckan och Affärsvärlden satte köpråd på kontraktstillverkare i sina senaste utgåvor, och aktien var upp 5,3 procent till närmare 182 kronor.

Danske Bank har inlett bevakning av GHP med köpråd. Vårdbolagets aktie klättrade 6,5 procent.

Scandic Hotels sjönk i stället 10 procent. Dagens Industri satte sälj på hotellbolaget i måndagens tidning och pekar på en uppenbar risk för att hotellkedjan kommer att ha ett ihållande negativt kassaflödet samt en svag balansräkning.

Gamingkoncernen Thunderful hade handelspremiär på Nasdaq First North Premier på måndagen och avslut gjordes vid lunchtid omkring 73 kronor från teckningskurs 50 kronor.Graf: Stockholmsbörsen OMXS30-index måndag 7 december


image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?