1515
BÖRSEN: BANKER MOTSTRÖMS EFTER UTDELNINGSBESKED, OMXS30 -0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Index rörde sig nedåt på Stockholmsbörsen på fredagsmorgonen och flertalet sektorer noterades med minustecken, med undantag för bankerna som gynnades av ett besked från Finansinspektionen.

Morgonen innebar också en rad bolagsrapporter, bland annat från ögonsensorbolaget Tobii, bostadssajten Hemnet och bilservicekedjan Mekonomen.

Omkring klockan 10 hade OMXS30-index sjunkit 0,2 procent till 2.326 och aktier för 3,8 miljarder kronor hade hunnit omsättas på Stockholmsbörsen. På kontinenten noterades även tyska DAX och franska CAC 40 lägre.

Storbankerna berörs av Finansinspektionens beslut att inte förlänga rekommendationen om att begränsa bankers utdelningar. Osäkerheten minskar och ekonomin fortsätter att förbättras, är FI:s motivering. Rekommendationen löper ut den 30 september 2021.

Swedbank och Handelsbanken gick starkast av storbankerna med en uppgång på 0,7 procent vardera. Nordea följde tätt efter med 0,5 procents uppgång och SEB stärktes 0,3 procent.

Bland storbolagsaktierna i övrigt steg H&M 1,2 procent och var starkast inom OMXS30. Svagast i indexet var Evolution som tappade 1,3 procent, följt av Investor på minus 1,2 procent.

Tobii backade 9,3 procent efter sin kvartalsrapport. Bolaget redovisade en krympande omsättning och en större förlust än för motsvarande kvartal i fjol. Ögonsensorbolaget uppgav att leveransstörningar i Tobii Dynavox har resulterat i att omsättning har skjutits fram, till främst det tredje kvartalet i år.

Det gick bättre för Mekonomen, som överträffade analytikernas förväntningar med sin omsättning för det andra kvartalet och när det kom till resultatet var utfallet ännu bättre jämfört med förhandsestimaten. Bilservicebolaget såg ett andra kvartal präglat av lättade restriktioner och väntar sig en fortsatt god efterfrågan framöver. Aktien lyfte 7,1 procent.

Bostadsplattformen Hemnet mer än fördubblade sin vinst i andra kvartalet och ökade intäkterna med 48 procent, vilket räckte för att lyfta aktien med 14 procent.

"Ser vi framåt förväntar vi oss att nettoomsättningen i kvartal tre kommer att visa en ökning jämfört med föregående år som ligger över Koncernens finansiella mål om 15-20 procent, men tydligt minska från det andra kvartalet, som påverkades av gynnsamma jämförelsetal", skrev Hemnets vd Cecilia Beck-Friis i rapporten.

Karolinska Development, som steg 61 procent efter torsdagens delårsrapport, fortsatte uppåt på fredagen med ytterligare 5,4 procent.

Fractal, som är verksamt inom pc-gaminghårdvara, redovisade ett negativt nettoresultat för det andra kvartalet efter att tidigare ha visat vinst. Nettoomsättningen föll dessutom med 45 procent till 104 miljoner kronor. Omsättningen påverkades enligt bolaget av försenade utleveranser av produkter till distributörer under juni, till följd av ett lokalt utbrott av covid-19 i södra Kina. Aktien föll 34 procent.

Addlife togs upp till bevakning av SEB med en köprekommendation och riktkursen 356 kronor. Aktien avancerade 4,4 procent till 297:20 kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?