1515
Annons
BÖRSEN: AMAZONRAPPORT KAN BIDRA TILL VÄNDNING UPPÅT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Veckans sista handelsdag kan komma att inledas i positiv riktning i Stockholm, trots att USA-börserna backat markant kvällen före. En kraftig uppgång har dominerat morgonens handel i Asien där bland annat finansaktier gått starkt.

Omkring klockan 8.30 indikerade handeln hos IG Markets en öppning uppåt för Stockholmsbörsen. Terminerna för tyska DAX och franska CAC 40 var upp 0,7 respektive 0,8 procent.

På torsdagen sjönk börserna i New York relativt kraftigt och Nasdaqs kompositindex stängde hela 3,7 procent lägre i takt med att diskonteringsräntor skruvas upp för teknikbolagen. S&P 500 sjönk 2,4 procent och jämfört med läget vid stängning i Stockholm tappade det breda indexet drygt 1 procent.

Efter stängning i New York kom dock flera teknikbolag med rapporter som mottogs positivt, däribland Amazon som bidrog till att de amerikanska börsterminerna drog iväg uppåt. Asienbörserna har under fredagsmorgonen visat optimism och i Hongkong har Hang Seng-indexet stigit med uppemot 3 procent, efter att ha hållit stängt i flera dagar under firandet av det kinesiska nyåret.

I morgonens rapportflöde har bland andra Assa Abloy, Trelleborg, Afry och Peab visat upp sina siffror.

Assa Abloys intäkter och rörelseresultat var bättre än analytikerna räknat med i det fjärde kvartalet och Entrance Systems visade en starkare utveckling än väntat.

Peabs rapport var klart bättre än väntat över hela linjen och byggbolaget följde därmed i fotspåren av rivalen Skanska, som rapporterade på torsdagen.

Trelleborgs omsättning var under förra kvartalet 4 procent högre än väntat och den organiska tillväxten var 14 procent, att jämföra med förväntningarna som var en ökning med 10,7 procent. Bolaget förutspår att efterfrågan i första kvartalet blir i nivå med närmast föregående kvartal.

Teknikkonsulten Afry rapporterade ett lägre justerat resultat än väntat för det fjärde kvartalet, medan omsättningen var något över konsensus.

Fukthanteringsbolaget Munters intäkter var 8 procent högre än väntat under det gångna kvartalet och det justerade ebita-resultatet var 3 procent över förväntan.

Cellavisions rapport överträffade analytikernas snittprognos för rörelseresultatet med 9 procent och bolaget har som mål att 2026 ha ökat sin ebitda-marginal till över 30 procent.

Volvo Cars har valt Göteborg som plats för den nya batterifabrik som ska byggas i samarbete med Northvolt och tas i drift 2025.

Hexagon har höjts till köp av Handelsbanken, som även dragit upp riktkursen för aktien till 147 kronor från 134.

Boliden har i stället sänkts till behåll, från köp, av Handelsbanken.

Essity har höjts till köp från tidigare behåll av Société Générale, som även justerat upp riktkursen.

Kinnevik, som rapporterade på torsdagen och då föll hela 10 procent, har sänkts till sälj från tidigare behåll av Danske Bank. Riktkursen har satts till 215 kronor, att jämföra med torsdagens stängningsnotering 252:65 kronor.

Även SKF har sänkts av Danske Bank, till behåll från tidigare köp. Danske har även sänkt riktkursen för kullagerbolaget till 210 kronor från tidigare 290.

SKF har också fått en riktkurssänkning av Pareto, till 280 kronor från tidigare 330, medan rekommendationen köp upprepades.

Fredagen innebär också debut på First North för läkemedelsbolaget Newbury, vars emission inför noteringen övertecknades. Priset i emissionen var 13 kronor per aktie motsvarande ett bolagsvärde på 204 miljoner kronor före kapitaltillskottet.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?