1515
Annons
BÖRSEN: REJÄLT RAS EFTER FÖRNYAD VIRUSORO, OMXS30 -2,9% (R)

(Rättar: valuta i stycket om Vimian)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde fredagens handel med en kraftig nedgång i spåren av oro för en ny virusvariant.

Vid 9.40-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 gått ned 2,9 procent till nivån 2.268. Aktier för närmare 7,3 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. På kontinenten tappade tyska DAX-indexet 3,2 procent medan FTSE 100 i London försvagades 2,9 procent.

Den nya varianten, B.1.1.529, är den mest muterade hittills och har främst konstaterats i en provins i Sydafrika, men det finns indikationer om att den spridits ytterligare.

"På virusfronten ökar nu oron över den nya variant som upptäckts i Sydafrika och som beskrivs som mycket annorlunda jämfört med tidigare mutationer. Igår ledde det till att Storbritannien införde inreseförbud från sex afrikanska länder och i Hongkong har två fall av den nya varianten upptäckts", skrev SEB i ett morgonbrev.

Bland OMXS30-bolagen var H&M svagast med en nedgång på 4,6 procent. SEB tappade 4,1 procent. Bankens finanschef Masih Yazdi tar tjänstledigt från den 8 december.

I den övre delen fanns Evolution som steg 2,4 procent. Torsdagens ras på 16 procent utgör ett köpläge i aktien, menade Bank of Americas analytiker.

Turismbolagen handlades kraftigt ned efter den förnyade virusoron. SAS och Scandic Hotels tappade 5,6 respektive 7 procent. Skistar stack emellertid ut med en uppgång på 1,6 procent. Handelsbanken har höjt rekommendationen till köp.

We Are Spin Dye rasade 28 procent. Bolaget går samman med e-handelskoncern Best of Brands. Köpeskillingen uppgår till 177 miljoner kronor och betalas med nya WRSD-aktier. För det tredje kvartalet hade WRSD ett nettoresultat på -16,7 miljoner kronor (0,8).

Qlosr förvärvar det Stockholmsbaserade bolaget RG19 i Norden och det Skarabaserade bolaget SBL Data. Affärerna väntas innebära att Qlosr passerar en halv miljard kronor i omsättning 2022. Qlosr har också genomfört en riktad emission på 49,5 miljoner kronor och meddelat avsikten att byta lista till First North. Aktien sjönk 6,3 procent.

VO2 Cap lämnade rapport och aviserade samtidigt en företrädesemission om 25 miljoner kronor till teckningskursen 13 kronor. Beskeden fick aktien att rasa 40 procent till 23:30 kronor.

Konsumentvarukoncernen Humble Group steg 4,8 procent efter att ha ökat nettoomsättningen till 401 miljoner kronor (8). Det justerade ebtida-resultatet förbättrades till 48 miljoner kronor (-3).

Djurhälsokoncernen Vimian ökade intäkterna till 41,5 miljoner euro från 20,8 miljoner euro. Det tycktes inte vara tillräckligt för att glädja marknaden som handlade ned aktien 15 procent.

Idun Industrier hade en omsättning på 274 miljoner kronor för det tredje kvartalet (150), med en organisk tillväxt på 12,9 procent. Aktien föll 3,7 procent.


Graf: OMXS30 på fredagen

imageKälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?