1515
PRIMARK: SPÅR HELÅRSVINST I ÖVERSTA DEL AV INTERVALL - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den brittiska klädkedjan Primark räknar med att helårsresultatet i år hamnar "åtminstone i den översta delen" av de 300-350 miljoner pund bolaget tidigare förutspått. Orsaken är en återhämtning för handeln sedan butiker åter slagit upp dörrarna, skriver Financial Times.

Enligt Primarks moderbolag Associated British Foods kommer Primark bara att ha med sig ett varulager på cirka 150 miljoner pund in i nästa år, och man räknar med en "betydande minskning" i de kostnader för extra varulager som tidigare redovisats. Primark räknar med att gynnas av den senare tidens försvagning av dollarn, då detta gör kläder producerade i Sydostasien billigare räknat i pund och euro.

"Den genomsnittliga kundkorgen var till en början betydligt större än förra året, vilket reflekterat viss uppbyggd efterfrågan, och även om denna tendens har minskat de senaste veckorna är den (kundkorgen) fortfarande större än för ett år sedan", skriver bolaget i en kommentar.

Försäljningstillväxten hålls dock tillbaka av en långsammare återhämtning för handeln inne i storstädernas kärnor, då dessa är mer beroende av turister. Dessa Primarkbutiker svarade före covid-19 för 13 procent av totalförsäljningen, en siffra som minskat till 8 procent i dagsläget.

För Storbritannien innebar det att den kumulativa försäljningen efter återöppnandet sjunkit 12 procent, snarare än de 5 procent nedgången varit om stadskärnebutikerna räknats bort. För Europa var den kumulativa nedgången 17 procent och för USA 9 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?