BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA PÅ LÄTT MINUS EFTER MÅNDAGENS RUSNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen lätt nedåt efter måndagens kursrusning i spåren av positiva vaccinnyheter.

Vid klockan 8.30 indikerade förhandeln hos IG-Markets en öppning på minus 0,2 procent för OMXS30. De europeiska terminerna var vid samma tidpunkt i stort oförändrade.

Från vissa håll har höjts röster om att reaktionen på vaccinet från Pfizer och Biontech var överdriven eftersom det kvarstår frågor kring effektivitet för olika åldersgrupper samt hur länge immuniteten varar. Och även om vaccinet är välkomna nyheter är det inget som löser det akuta problemet med accelererande smittspridning.

I USA stängde Dow Jones industriindex upp 3 procent på måndagen och det bredare S&P 500 på plus 1,2 procent medan Nasdaqs tekniktunga kompositindex backade 1,5 procent.

Asienbörserna visade under tisdagsmorgonen på övervägande uppgångar. Börserna i Fastlandskina och Taiwan hörde till undantagen och handlades något på nedsidan.

Av Ericssons pressmeddelande inför tisdagseftermiddagens kapitalmarknadsdag framgår bland annat att bolaget upprepar sitt lönsamhetsmål för 2022 för koncernen. Marginalmålet höjs för segmenten Networks och Managed Services 2022 men sänks för Digital Services 2022. Vidare har Ericsson infört nya långsiktiga mål för koncernen och har tagit fram en uppdaterad strategisk tillväxtambition.

Även tv- och streamingbolaget Nent har kapitalmarknadsdag på tisdagseftermiddagen. I pressmeddelandet inför begivenheten offentliggjordes nya finansiella mål och aviserades en omfattande lanseringsplan för streamingtjänsten Viaplay samt framgick att Nent överväger att genomföra en nyemission på mer än 3,5 miljarder kronor.

Bland tisdagsmorgonens rapportbesked förbättrades Storytels ebitda-resultat till 7 miljoner kronor (-66) i tredje kvartalet och nettoomsättningen till 609 miljoner (491). Ljudboksföretaget räknar med att streamingintäkterna i fjärde kvartalet ökar med 25 procent och helårsprognosen för streamingintäkterna upprepas.

Lundin Gold upprepar prognosen om en total guldproduktion i intervallet 200.000-220.000 uns för 2020.

Det tyska lastbilsbolaget Traton, som är noterat på Stockholmsbörsen och där Scania ingår, redovisar omsättning och resultat i linje med preliminära siffror för tredje kvartalet.


Gamingbolaget Starbreeze skriver att den positiva utvecklingen fortsatte under tredje kvartalet. Ebitda-resultatet ökade till 11,7 miljoner kronor (-10,9).

Securitas styrelseordförande Marie Ehrling meddelar att hon inte ställer upp till omval i bolaget, där hon haft ordförandeklubban sedan 2016 och suttit i styrelsen sedan 2006.

HUI Researchs prognos för julhandeln innebär att omsättningen i den egentliga detaljhandeln i december, i huvudscenariot, beräknas öka med 1 procent, jämfört med i december 2019, mätt i löpande priser. HUI noterar att vi aldrig stått inför en så osäker julhandel som i år.

Sweco handlas från tisdagen efter split 3:1.


Rekommendationer

* SEB Equities sänker sin rekommendation för Instalco till sälj från behåll. Riktkursen ligger kvar på 170 kronor. Aktien stängde på 227:50 kronor på måndagen.

* Nordea Markets höjer riktkursen för Embracer till 230 kronor från 180 och upprepar sitt köpråd. Aktiens stängningskurs på måndagen var 169:65 kronor.

* Carnegie drar upp riktkursen för Calliditas till 200 kronor från tidigare 163 och upprepar köp. Aktien stängde på 146:80 kronor på måndagen, upp drygt 30 procent efter positiva resultatet från fas 3 i helgen.Makroagenda

* Frankrike: industriproduktion september kl 8.45

* SCB: hushållens konsumtion september kl 9.30

* FI: bankernas marginal på bolån kl 10.00

* Tyskland: ZEW-index november kl 11.00

* USA: NFIB småföretagsindex oktober kl 12.00

* USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

* USA: JOLTS lediga platser september kl 16.00

* Olja: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?