1515
Annons
BÖRSEN: NOLLÖPPNING VÄNTAS, H&M RAPPORTERAR UNDER FÖRVÄNTNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på torsdagen ut att inleda handeln med små rörelser. På morgonen har klädjätten H&M bekänt färg för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret och utfallet var klart lägre än förväntat på bred front.

Förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland väntas troligen fortsätta imorgon, fredag, enligt de senaste uppgifterna.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon överväger att stationera flera trupper permanent i östra Europa på grund av "signifikanta förändringar i säkerhetsmiljön". Draget diskuteras fortsatt och något beslut har än så länge inte tagits. Amerikanarna har samtidigt meddelat att det nyligen skickat fler attackdrönare till Ukraina efter att president Volodymyr Zelenskyjs vädjan.

Vid 8.25-tiden indikerade IG Markets förhandel en start kring nollstrecket i den svenska öppningshandeln. Den tyska DAX-terminen var 0,5 procent högre och Parisbörsens CAC40-termin låg på minus 0,1 procent.

Handeln i USA slutade på rött på onsdagen med oljebolag mot strömmen. Det breda S&P 500-indexet föll 0,6 procent medan tekniktunga Nasdaq backade 1,2 procent.

I Asien handlades majoriteten av börserna nedåt, med undantag för Australiens S&P/ASX 200 som i stället sågs strax ovan vattenytan. Fallande inköpsköpsindex i Kina, vacklande optimism kring framsteg i fredssamtal mellan Ukraina och Ryssland samt Omikronutbrottet i Kina dämpade humöret.

På hemmaplan riktades blickarna mot H&M som kommit med rapport för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret som sträcker sig mellan december och februari 2021/2022.

Rörelseresultatet för modejätten uppgick till 458 miljoner kronor och var klart lägre än väntade 1.197 miljoner, enligt Infronts analytikersammanställning av estimat. Bruttomarginalen kom även den in sämre än förhandstipsen. Nettoresultatet blev 217 miljoner kronor, att ställa mot väntade 728 miljoner.

Vidare framgick att H&M-gruppens försäljning under perioden 1 mars till 28 mars 2022 ökade med 6 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande period året innan.

Det digitala magasinbolaget Readly meddelar planer på att omstrukturera och vidta åtgärder för att ytterligare förbättra bolagets konkurrenskraft. Omstruktureringen innebär en minskning av cirka 30 positioner, inklusive konsulter. Kostnadsbesparingarna kommer att uppnå full effekt från och med det tredje kvartalet och uppgå till cirka 18 miljoner kronor för 2022.

Peab har fått åtta driftkontrakt med ett totalt värde om drygt 1,3 miljarder kronor gällande vägunderhåll för Trafikverket.

Vestum köper norska bolaget Østcom, som är verksamt inom områdessäkerhet och i fjol omsatte 100 miljoner norska kronor.

News55, ett mediebolag med inriktning på målgruppen 55+, har beslutat om en riktad nyemission av 500.000 aktier till teckningskursen 4:10 kronor per aktie, vilket innebär att bolaget tillförs 2,1 miljoner kronor. Nyemissionen innebär en utspädning om 4,7 procent.


Rekommendationer:

* Danske Bank Markets sänker sin rekommendation för SSAB till behåll från köp. Riktkursen höjs till 75 från 65 kronor.

* Pareto Securities höjer riktkursen för Sobi till 266 kronor från 222 kronor. Rekommendationen köp upprepas.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?