1515
TWITTER/FACEBOOK: ANGELA MERKEL RISAR BESLUT ATT KASTA UT TRUMP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tysklands förbundskansler Angela Merkel anser inte att det åligger sociala mediebolag att besluta om folkvalda politikers vara eller icke-vara på plattformar, efter att Donald Trump kastats ut från Facebook och Twitter.

Det är myndigheter som ska sätta regler för sociala medier, inte tvärt om, sade Angela Merkels talesperson Steffen Seibert i ett uttalande vid en presskonferens i Berlin på måndagen.

"Förbundskanslern anser att blockeringen av konton tillhörande en demokratiskt vald president är problematisk", sade Steffen Seibert enligt Bloomberg News.

Twitter beslutade att kasta ut Donald Trump för gott efter händelseutvecklingen som ledde till att kongressbyggnaden stormades av militanta Trumpanhängare i förra veckan. Mikrobloggens ledning anser att Donald Trump instiftade våldet genom uttalanden vid det massmöte som hölls av honom inför den vanligtvis högst ceremoniella elektorsrösträkningen för att certifiera den tillträdande presidenten, i det här fallet Joe Biden.

Facebooks besked kom i fredags, då vd Mark Zuckerberg lät meddela att Donald Trump inte är välkommen på plattformen förrän dess att hans mandatperiod är över den 20 januari.

Under måndagen vidtog även president Donald Trumps nya tillflyktsort i sociala medier, Twitter-konkurrenten Parler, åtgärder efter att Apple, Google och Amazon Web Services stängt av plattformen från respektive operativsystem.

Techjättarna hänvisade beslutet till att attacken mot Kapitolium koordinerades via Parler samt att nytt våld mot USA:s demokratiska institutioner planerades i meddelandetrådar som på plattformen.

Parler har sedan dess offentliggjort att plattformen nu kommer vara stängd under "en längre tid" sedan ingen operatör i nuläget önskar ta i plattformen med tång. Samtidigt kritiserade den mindre konkurrenten techjättarnas beslut att kasta ut plattformen och kallade det "ett försök att helt tysta yttrandefriheten på internet".

Twitters aktie sjönk med över 8 procent i den amerikanska förhandeln på måndagen medan Facebook i sin tur backade med 2 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?