1515
HALVLEDARE: LEVERANTÖRSKEDJAN MÅSTE DRAS OM – SMITHS GROUP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Leverantörskedjan för halvledare, chip som används i allehanda teknisk utrustning, är alldeles för koncentrerad till Asien och måste därför dras om.

Det menar teknikkonglomeratet Smiths Groups vd i en intervju med Financial Times, efter att situationen med global halvledarbrist eskalerat och bland annat fått fler och fler fordonstillverkare att pausa de löpande banden.

Smiths Group-vd:n, Andy Reynolds Smith, är oroad över konsekvenserna för kunderna i den just nu besvärliga situationen med markant ökande priser för chip.

"Det är alldeles för mycket produktion i Asien. Prisuppgångarna har exponerat hur koncentrerad leverantörskedjan är. Efterfrågan går upp i en icke-linjär funktion", sade han till Financial Times.

Smiths Group har för egen räkning utveckling av utrustning som nyttjas för testning av halvledares prestanda hos chiptillverkarna själva. Försäljningen har ökat sedan den rådande situationen blev verklighet och tillverkare ökade produktionen av grafikchip och andra mikroprocessorer i takt med att världsefterfrågan av laptops och spelkonsoller ökade under pandemins karantäner.

Orsakssambandet som strypt tillgången för biltillverkare tar dock sin utgångspunkt i att sektorn skar ned tillverkningsprognoser i pandemins ingångsskede. Många halvledartillverkare drog då om leverantörskedjor och riktade utbudet mot andra försäljningskanaler som i sin tur såg kraftigt ökad efterfrågan, då särskilt från hemarbetstrenden.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?