1515
Annons
BÖRSEN: VÄNTAS INLEDA NÅGOT NED EFTER JULEN, FLERA FÖRVÄRV

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen något ned när handeln återupptas efter julledigheten. Asienbörserna har på måndagen varit blandade med viss dragning nedåt.

Torsdagens börsuppgång i New York inträffade redan under Stockholmsbörsens öppethållande och på julafton utvecklades börserna i omvärlden blandat. Omikron-varianten av covid-19 har lyft antalet dagliga fall i USA till den högsta nivån på nära ett år och orsakat stora störningar i flygtrafiken sedan personal behövt stanna hemma.

I torsdags steg det svenska OMXS30 hela 2,2 procent till 2.386. IG Markets förhandel indikerar en svensk aktiestart på måndagen vid -0,3 procent. Terminen för tyska DAX-index är också ned 0,3 procent medan Parisbörsen ser att inleda en halv procent ned.

Flera börser är stängda på måndagen, däribland Londonbörsen.

"Coronaviruset och europeiska energipriser kommer att dominera marknadsutvecklingen inför nyårsafton på fredag", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Boliden har stoppat nickelproduktionen vid smältverket i Harjavalta på grund av en slaggexplosion. Produktion beräknas ligga nere fram till mitten av januari. Boliden räknar med att tappa 100 miljoner kronor i rörelseresultat.

En rad förvärvsavtal har ingåtts i slutet av året. Karo Pharma meddelade på julafton att bolaget har ingått ett säljoptionsavtal med Reckitt angående ett möjligt förvärv av hudvårdsvarumärket E45 för 200 miljoner pund.

Medicinteknikbolaget Getinge har tecknat avtal om att förvärva det USA-baserade företaget Talis Clinical som är verksamt inom molnbaserade mjukvarulösningar för akutsjukvård. Den initiala köpeskillingen uppgår till 596 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande minuterna före Stockholmsbörsens stängning i torsdags inför julledigheten.

Investmentbolaget Storskogen förvärvar LNS Holding, en leverantör av automationslösningar för matning och bortförsel av råmaterial i produktionslinor. Köpeskillingen uppgår till 185 miljoner schweizerfranc. LNS Holding har en årsomsättning på 180 miljoner schweizerfranc.

Ett annat förvärv har meddelats av Cary Group som köper den norska fordonsreperatören MPS Bilskade för att stärka Cary Groups marknadsposition i Norge. MPS Bilskade har 63 verkstäder i Norge med omkring 55 anställda.

Även Trelleborg och Lifco har meddelat förvärv. Vidare har Ecoclime meddelat att bolaget under det fjärde kvartalet har tecknat tre avsiktsförklaringar om förvärv.

I life science-sektorn kan noteras att Bioarctics samarbetspartner Eisai har meddelat att lecanemab, en antikropp riktad mot protofibriller av amyloid-beta för behandling av tidig Alzheimers sjukdom, har beviljats så kallad Fast Track-designation av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Sedana Medical har samtidigt fått ett godkännande av typen Investigational New Drug, IND, av den amerikanska läkemedelsmyndigheten för att påbörja kliniska fas 3-studier med Sedaconda-produkterna i USA.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?