1515
Annons
BÖRSEN: ESSITY FALLER PÅ RAPPORT, OMXS30 +2,1% (R)

(Rättar i sista stycket: Insynsköpet i Xspray på tisdagen gjordes av styrelseledamot och inte styrelseordförande)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen har inlett onsdagen med glatt humör där flera industribolag höll sig lång fram på storbolagslistan. Sämre gick det för rapporterande Essity som bommade analytikerprognoserna i sin kavartalsrapport.

Vid klockan 10.35 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 2,1 procent till nivån 2.286. Aktier för 6,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Hygienbolaget Essity föll 4,4 procent efter en rapport för det fjärde kvartalet som var under analytikernas genomsnittliga förväntningar på samtliga resultatrader. Ytterligare prishöjningar kommer att göras under 2022 för att kompensera för den "kraftiga kostnadsinflationen".

ABG Sundal Colliers analytiker har länge förhållit sig mer tveksamma till Evolution än sina kollegor men på onsdagen vände vinden när analyshuset delade ut en köprekommendation. För en tid sedan bytte ABG analytiker och sedan dess har estimaten fått en "komplett översyn", heter det. ABG räknar med ett solitt fjärde kvartal men höjer ett varningens finger för att en eventuellt utebliven sekventiell tillväxt från föregående kvartal kan straffas av marknaden. Evolution-aktien var upp 6,7 procent.

Flera analytiker har uttalat sig om gårdagens två stora rapportbolag Atlas Copco och Ericsson.

Atlas Copco vars rapport inte mottogs med blida ögon har fått höjd rekommendation till köp av Carnegie, Kepler och Pareto. JP Morgan har höjt sin riktkurs till 665 kronor (650) med bibehållen rekommendation övervikt. SEB har å sin sida sänkt riktkursen till 650 kronor (675) men med fortsatt rekommendation köp. Aktien steg 4 procent och återtog därmed delar av gårdagens fall på 5 procent.

Ericsson som rosade marknaden med sin rapport på tisdagen adderade ytterligare 2,5 procent till tisdagens uppgång på 7,6 procent. Telekombolaget har fått höjd riktkurs från Morgan Stanley, Barclays, Carnegie, Kepler och Nordea med mellan 4 och 10 kronor.

HMS Networks bjöd på en rapport som fick aktien att stiga 11 procent. Rörelseresultatet på 109 miljoner kronor var bättre än analytikerna i Infronts förväntan på 95 miljoner kronor. Orderingången uppgick till 699 miljoner kronor jämfört med 408 miljoner kronor motsvarande kvartal 2020. Bolaget har sett en temporär förbättring av tillgången på halvledare men ser fortsatt utmaningar kommande kvartal.

Sämre gick det för Byggmax vars jämförbara försäljning under det fjärde kvartalet minskade med 6 procent. Bolaget pekade på starka jämförelsetal och att jämfört med fjärde kvartalet 2019 var den försäljningen drygt 20 procent upp. Det hjälpte inte och aktien föll 7,6 procent.

SEB Equities har återupptagit bevakningen av gamingbolaget Paradox med rekommendationen köp och riktkurs 220 kronor. Fler lanseringar av nytt material till befintliga kärnspel (DLC) och en potentiell lansering av Victoria 3 borde ta Paradox tillbaka till 2020 års nivåer med en organisk tillväxt på ungefär 27 procent och en ökning av ebit-resultatet med cirka 130 procent, menar banken. Aktien handlades upp 4,5 procent.

Starkt gick även Xspray Pharma som steg 11 procent. Anders Bladh som är styrelseledamot i bolaget har på tisdagen köpt aktier för drygt 8,5 miljoner kronor.


Bild: Stocklholmsbörsen OMXS30 onsdag den 26 januari


image

Källa: InfronSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera