1515
Annons
BÖRSEN: OREGELBUNDEN ÖPPNING INDIKERAS, BUD PÅ SOBI

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en oregelbunden öppning på torsdagen.

Med omkring en halvtimme kvar till börsöppning indikerade förhandeln hos IG-Markets en öppning ned för Stockholmsbörsens OMXS30-index i häradet 0,2 procent. Vid samma tidpunkt var terminerna i Frankfurt och Paris ned, omkring 0,1-0,2 procent.

Den amerikanska onsdagshandeln var lugn med rörelser kring inför fredagens tunga jobbrapport som anses vara av betydelse för Feds väg framåt. På ränte- och valutamarknaden är rörelserna små.

Morgonens huvudnyhet är att Advent och GIC har lagt ett kontantbud på Sobi om 235 kronor per aktie som rekommenderas enhälligt av Sobis styrelse. Budet innebär en premie på 34,5 procent i jämförelse med Sobis stängningskurs den 25 augusti, som var den sista handelsdagen före medieuppgifter om ett eventuellt kommande bud från Advent.

Investor och Fjärde AP-fonden med cirka 36,45 respektive 6,96 procent av aktierna i Sobi, har åtagit sig att acceptera budet.

Sobis styrelse skriver i ett separat uttalande att den efter utvärdering bedömer att budet reflekterar Sobis långsiktiga tillväxtmöjligheter, liksom de risker som är förknippade med dessa möjligheter, och erbjuder Sobis ägare säkerhet genom kontant betalning.

Pareto skrev i en kommentar att budet är för lågt eftersom Sobi ett investeringsläge då bolaget förbereder lansering av flera nya produkter, indikationer och på nya geografiska marknader. Därför speglar budet inte Sobis underliggande långsiktiga lönsamhet.

Gamingbolaget Paradox meddelade på onsdagskvällen att vd Ebba Ljungerud har beslutat att lämna posten med omedelbar verkan. Ordförande Fredrik Wester att ta över rollen omgående och vice ordförande Håkan Sjunnesson tar över ordförandeklubban.

Paradox uppgav att Ebba Ljungerud väljer att lämna posten på grund av "olika uppfattningar om bolagets strategi framåt".

Oljebolaget Enquest ebitda-resultat steg till 345 miljoner dollar för perioden januari-juni 2021 (321), drivet av högre intäkter, enligt bolagets rapport. Intäkterna uppgick 518 miljoner dollar (450) för perioden.

Enquest hade en snittproduktion om 46.187 fat per dag för de gångna sex månaderna, att ställa mot 66.055 fat per dag för motsvarande period i fjol. Bolaget spår nu att produktionen för helåret 2021 kommer att hamna i den lägre delen av intervallet 46.000-52.000 fat per dag.

Under onsdagen meddelades att Thor Industries köper Dometic-konkurrenten Airxcel för 750 miljoner dollar. Thor Industries är kund till Dometic och Pareto beskrev affären som något negativ för Dometic, men räknar inte med någon omedelbar finansiell påverkan.

På rekommendationsfronten noteras att Danske Bank Markets höjt rekommendationen för AAK till köp från behåll. Riktkursen höjs till 245 från 210 kronor. Aktien stängde på 204 kronor på onsdagen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?