1515
Annons
BÖRSEN: EVOLUTION I TOPPEN, NOBINA RUSAR PÅ BUD, OMXS30 +0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen låg på plus under Luciadagens förmiddagshandel. Viss lättnad syntes i spåren av att fredagens amerikanska inflationsdata inte visade värre inflation än befarat. Fokus riktas också mot de kommande dagarnas centralbankskavalkad med räntebesked från närmare 20 centralbanker.

En stund efter klockan 12 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,9 procent till nivån 2.336. Aktier för 7,3 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Även ute i Europa lyste ledande börsindex grönt men i något mindre grad än på svensk front. Ute i Europa hade tyska DAX-index stigit 1 procent, Parisbörsens CAC40 noterades till måttligare +0,2 procent och Londonbörsen lite ned.

Inom Stockholmsbörsens storbolagsindex var livekasinobolaget Evolution åter starkaste aktie och steg 3 procent, följd av Sinch och Getinge som avancerade 2,3-2,4 procent samt Kinnevik och SCA med uppgångar på 2,1 procent.

Bank of America har återupptagit bevakning av skogsbolaget SCA med köprekommendation, enligt nyhetstjänsten PLX.

Bland få aktier inom OMXS30 på rött var Swedbank ned 0,3 procent och Ericsson backade 0,2 procent.

Bussoperatören Nobina rusade 29 procent till 107:50 kronor sedan infrastrukturinvesteraren Basalt lagt ett bud på 108 kronor per aktie, eller totalt 9,3 miljarder kronor. Även om Nobinas styrelse tror att bolaget kan skapa större aktieägarvärde på egen hand blev styrelsens slutsats ändå att rekommendera budet.

Kontraktstillverkaren Note lyfte 21 procent efter en omvänd vinstvarning för det fjärde kvartalet. Efterfrågan på Notes tjänster är fortsatt på rekordnivåer på samtliga hemmamarknader, inte minst i Sverige, England och Kina, enligt bolaget. I sektorn drogs aktien i kontraktstillverkaren Hanza med och var upp 6 procent.

Bland aktier som gick starkt under förmiddagen fanns också Volvo Cars, som klev upp 3,8 procent. I fredags pressades aktien efter att bilbolaget meddelat att viss forsknings- och utvecklingsdata stulits i ett dataintrång.

Ljudboksbolaget Storytel adderade 7 procent med stöd av en köprekommendation från Dagens Industri som ser köpläge efter en svag period på börsen och pekar på att är aktien en potentiell kursdubblare på sikt, även om det är hög risk.

Säkerhetsföretaget Securitas har fått sänkt rekommendation av investmentbanken Carnegie till behåll och tappade 3,8 procent.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra fortsatte ned 7,6 procent efter fredagens delårsrapport med lägre orderingång och rörelseresultat.

Bland Börsveckans färska köprekommendationer klättrade Projektengagemang med 4,9 procent och NCC med dryga procenten. En säljstämpel från samma tidning satte press på Logistea som var ned 5,7 procent.

Incoax Networks, en leverantör inom telekom och bredband, lyfte 15 procent med stöd av ett ramavtal med USA-baserade Google Fiber.

Studsvik, leverantör till kärnkraftsindustrin, har omförhandlat ett licensavtal och det ger en positiv resultateffekt på 20 miljoner kronor. Aktien belönades med en uppgång på drygt 4 procent.

Investmentbolag Karolinska Development gick åt andra hållet med ett kurstapp på 13 procent, sedan bolaget i fredags kväll meddelade att det avser att göra en företrädesemission på 491 miljoner.

G5:s storägare Wide Development köpte i förra veckan aktier i mobilspelbolaget för drygt 9 miljoner kronor, efter att veckan innan dess ha sålt G5-aktier för 28 miljoner kronor. Aktien var upp 3 procent vid lunchtid på måndagen.

Cleantech-företaget We Are Spin Dye var upp 1 procent sedan bolaget slutit ett samarbetsavtal med Kappahl.

Vd för Veg of Lund, ett bolag som tillverkar växtbaserade livsmedel, har sagt upp sin anställning. Aktien sjönk 7 procent.


Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index måndagen den 13 december

image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?