1515
Annons
BÖRSEN: POSITIV HANDEL EFTER VÄNTADE FED-BESKED, OMXS30 +0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades i positiv riktning på torsdagen, efter en amerikansk handelssession på onsdagskvällen som präglades av centralbanken Federal Reserves väntade besked om att vissa nedtrappningar nu ska göras av stimulanser.

Marknaderna hade tolkat de signaler som den amerikanska centralbanksdirektionen på förhand skickat ut korrekt, och investerarna handlade upp börserna.

Den asiatiska handeln tog vid och därefter Europa, där det breda indexet Stoxx 600 steg med omkring 0,5 procent en stund innan lunchtid på torsdagen.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 var samtidigt upp med 0,4 procent, till nivån 2.327 med aktier för 7 miljarder kronor omsatta på börsen i sin helhet vid klockan 11.35.

Bland storbolagen steg det i veckan kurspressade molnkommunikationsbolaget Sinch mest med 1,9 procent. Aktien har retirerat kraftigt efter delårsrapporten. En annan på senare tid kurspressad aktör är klädkedjan H&M, som steg 1,8 procent. Livekasinobolaget Evolution fanns också i toppskiktet av OMXS30 med en uppgång på 1,5 procent.

I botten av OMXS30 återfanns en duo bestående av låstillverkaren Assa Abloy och skogsbolaget SCA som enda komponenter med nedgångar större än 1 procent.

Rapportsäsongen fortsatte och bland bolagen som öppnade böckerna fanns Hemnet som tappade omkring 6 procent och sjönk mest på Stockholmsbörsen. Bostadsplattformen redovisade en 38-procentig intäktstillväxt och nettovinsten mer än fördubblades till 64 miljoner kronor. Hemnet har märkt av ökad användning av tilläggstjänster och positiva effekter från nya prismodeller, men spår att publiceringsvolymerna kommer att falla tillbaka från tidigare rekordnivåer.

En annan förlorare var läkemedelsbolaget Camurus, som rapporterade ökad omsättning och minskad förlust, men bolaget sänkte sina finansiella prognoser för helåret. Aktien backade 4 procent.

Omsorgsbolaget Ambea fanns i stället likt nätverks- och kommunikationsbolaget Transtema, fastighetsinvesteringsbolaget Fastator och medicinteknikbolaget Bonesupport i toppen av den breda listan efter att ha avhandlat rapporter. Uppgångarna summerades till 5-10 procent för de nämnda. Likaså samhällsfastighetsbolaget SBB, vars aktie steg 4 procent.

SBB:s hyresintäkter var 4 procent lägre än analytikers snittförväntan i tredje kvartalet, enligt en sammanställning gjord av Infront. Förvaltningsresultatet var dock över förväntan och bolaget höjde samtidigt resultatprognosen för helåret.

Diamantproducenten Lucara Diamond klev upp runt 5 procent efter att ha mer än dubblat nettovinsten till 12,8 miljoner dollar i tredje kvartalet. Förbättringen kom med stöd av en rejäl intäktsuppgång. Lucara höjer nu den lägre delen av tidigare angivet prognosintervall för årets diamantintäkter.

Glastillverkaren Chromogenics tappade runt en fjärdedel av börsvärdet i öppningen men klättrade under förmiddagen uppåt, sedan bolaget aviserat att materialbrist och kapacitetsbegränsningar i leverantörskedjan har orsakat förseningar av leveranser. Chromogenics har även fått störningar i sin egen produktionsprocess. Aktien hittades 6 procent ned.

Från emissionsfronten rapporterades att vårdutvecklaren Brighters styrelse föreslår en delvis garanterad unitemission på 117 miljoner kronor med företrädesrätt. Aktien sjönk med över 20 procent.

E-handelsbolaget Online Brands kurs höll dock emot beskedet att styrelsen i First North-bolaget föreslår en riktad emission på 60 miljoner kronor. Aktien lyfte 16 procent.


Graf: OMXS30 torsdagen den 4 november

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?