1515
DIREKT POD: HJÄRNTVÄTT I VITA HUSET MED TWITTERS RASPUTIN

STOCKHOLM (Direkt Studios) Datahungriga bolag som Facebook, Twitter och Google har tagit makten över det skrivna ordet och kommit att bli hätskt kritiserade i den valrörelse som nu nått sitt slut i ett medielandskap med mer svårnavigerad terräng än någonsin.

Osvuret är alltid bäst, så Nyhetsbyrån Direkts utrikesredaktör Joakim Rönning och programledaren Martin Nilsson nöjde sig med att konstatera att när avsnitt 42 av FollowTheMoney släpptes så hade det kunnat stå klart vem som blir USA:s president de kommande fyra åren.

Och om man skulle tro på den fria världens ledare –president Donald Trump - så hade han redan vunnit långt innan de avgörande rösterna ännu hade räknats.

Vad som samtidigt stod desto klarare var att valets aktörer – kandidater så väl som möjliggörande institutioner och media - skulle komma att anklagas för att i ondo ha försökt eller lyckats otillbörlig påverkan av amerikanska väljare med på vägen till valurnorna.

Debatten om påverkan av väljare och till och med hjärntvätt av amerikaner startar knappast här och nu. Inte minst med Cambridge-Analyticas ökända Facebook-propaganda till Trumps förmån 2016 i backspegeln, och dessutom med en lång historia av de amerikanska underrättelsetjänsternas science fiction-försök att hitta ett sätt att styra människors tankeverksamhet.

Finns det en koppling däremellan, som förklarar varför USA:s politiker numer rent av hatar rollen det utskällda och datamaktshungriga Sillicon Valley utgör i kampen om väljarna, och som i kombination med dunkla myndighetskontakter gör att de folkvalda får svindel?

Ta på er foliehatten så ska vi se om utrikesredaktör Joakim Rönning kan klä av er densamma, i avsnitt 42 av FollowTheMoney: Hjärntvätt i Vita huset med Twitters Rasputin. FollowTheMoney är en podcast om makt, storfinans och börsen där Martin Nilsson agerar programledare.

Podcasten finns tillgänglig på alla podcastplattformar, bland annat Apple Podcast, Spotify och Acast.


Nyhetsbyrån Direkt är en del av Infrontkoncernen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?