1515
Annons
BEOWULF MINING: NATURSKYDDSFÖRENINGEN TAR KALLAK TILL DOMSTOL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Naturskyddsföreningen har beslutat att ansöka om rättsprövning av regeringens beslut ge bearbetningskoncession till gruvprospekteringsbolaget Beowulf Minings järnmalmsprojekt Kallak (Gállok).

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Regeringens beslut om bearbetningskoncession för gruvan i Gállok är inte förenlig med miljöbalkens krav. Gruvan kommer att påverka stora naturvärden och göra ett omfattande intrång i oersättliga naturområden, vilket Naturskyddsföreningen inte kan acceptera", säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, enligt pressmeddelandet.

Regeringen gav grönt ljus till fortsatt process kring gruvan i Gállok i mars i år.

Enligt Naturskyddsföreningen riskerar gruvverksamheten att medföra en mycket omfattande påverkan på stora mark- och vattenområden. Gruvan skulle också innebära risk för utsläpp av giftiga föroreningar och utsläpp från malmtransporterna. Samtidigt är det ett kortsiktigt projekt som medför oåterkalleliga skador. Dessutom anser Naturskyddsföreningen att den miljökonsekvensbeskrivning som lämnats in innehåller brister, heter det i pressmeddelandet.

Naturskyddsföreningen har begärt anstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen med att lämna in en fullständig ansökan med motiveringar till slutet av september.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera