1515
SAMSUNG: SPÅR LÄGRE VINST PGA SVAG EFTERFRÅGAN SERVERCHIP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sydkoreanska Samsung spår att fjärde kvartalets vinst minskar i förhållande till det tredje, sedan efterfrågan försvagats för serverchip och konkurrensen hettat upp på telefonsidan, framgår av ett pressmeddelande.

Samsung släppte i början av oktober en rapport för sitt starkaste kvartal på två år, men flaggar nu alltså för att faktorer som de nämnda och till det också handelskonflikter och coronavirusrelaterade störningar i leverantörskedjor väntas leda till lägre vinst.

"Den globala efterfrågan kommer enligt prognoser att stärkas jämfört med i fjol, men osäkerheterna kommer troligtvis inte lätta givet att vi ser ut att gå mot en andra smittovåg i pandmin", sade Ben Suh, Samsungs ir-chef, i ett analytikersamtal på torsdagen enligt Reuters.

Handelskonflikten mellan USA och Kina i fråga om sanktionerna mot det spionage kinesiska telekombolaget Huawei har dock inte entydigt varit negativa för Samsung. Leveransvolymerna till Kina har ökat sedan den amerikanska blockaden infördes och amerikanskkopplade bolag tvingats avstå från att handla med Huawei, som Vita huset anser utgör en risk för amerikansk nationell säkerhet.

Samsungs vinst steg med 59 procent i årets tredje kvartalet, som löpte mellan juli och september, till motsvarande cirka 11 miljarder dollar. Samtidigt gjorde Samsungs telefonenhet sitt bästa kvartal sedan 2014, något som flera analytiker hänvisade till att blockaden mot Huawei lett till att det kinesiska bolaget tappat marknadsandelar.

Konkurrenssituationen har dock tätnat sedan Apple nyligen släppt en ny Iphonemodell som har 5G-kapacitet.

Hemmaarbetstrenden under pandemin gjorde också att efterfrågan på Samsungs varor ökade rent generellt, men nu spås att denna effekt avtagit.

Samsungs aktie handlades ned med 2 procent på torsdagen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?