1515
Annons
BÖRSEN: DARRIGT INFÖR ÖPPNING EFTER TORSDAGENS WALL STREET-SLAKT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en darrig öppning på fredagshandeln, efter att USA:s börser fortsatt där Europa stängde med ny slakt på torsdagskvällen. Handeln i Asien bjöd på rörelser i båda riktningar tidigare under morgonen.

Med ungefär 30 minuter kvar till öppning indikerade förhandeln hos IG Markets med optioner för 30 svenska storbolagsaktier en sammanräknad uppgång om 0,1 procent, vilket var i linje med terminshandeln för börserna ute i Europa.

Den senaste veckan har varit rejält sur för börsen. Det breda indexet för Stockholm, OMXSPI, är ned med 6,5 procent medan OMXS30 backat 5 procent i den inflationsutlösta ränteuppgång som tilltagit när centralbanker bytt retorik och börjat höja styrräntor. Riskflykten har varit tydlig, samtidigt som bland annat fastighetsaktier drabbats hårt av det högre ränteläget.

Centralbanksveckan har bland annat inneburit en rejäl men väntad höjning från Federal Reserve men också en överraskande höjning från Schweiz centralbank. På fredagen fortsatte beskeden med Bank of Japan, som dock inte följde upp med några överraskningar utan i linje med förväntningarna lämnade policyhållningen oförändrad. Centralbanken meddelade också att den kommer att fortsätta att köpa tillräckligt med statsobligationer för att hålla den tioåriga statsobligationsräntan nära 0 procent.

Vinterturismbolaget Skistar har under morgonen släppt en rapport för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2021/2022. Resultatet efter skatt steg till 439 miljoner kronor (39) och nettoomsättningen landade på 1,5 miljarder kronor (1). Bokningsläget inför 2022/2023-vintersäsongen är 20 procent bättre än samma period inför säsongen 2019/2020, den sista innan pandemins kaos stoppade majoriteten av all vinterturism.

DNB har släppt analysuppdateringar på ett antal aktier. Volvo Cars rekommendation sänks till sälj (behåll) samtidigt som riktkursen sänks till 62 kronor från 74 kronor. Aktien stängde på 70:83 kronor på torsdagen.

Mätteknikbolaget Hexagons riktkurs sänks i sin tur till 143 kronor (155) med upprepad köprekommendation. Hexagons aktie stängde på 105 kronor på torsdagen.

RBC Capital Markets sänker riktkursen för Hansa Biopharma till 172 kronor från 310 kronor. Rekommendationen outperform upprepas. Aktien bytte ägare för 50:45 kronor i sista avslut på torsdagen.

Kryptomäklaren Safello drabbades av beska besked från nätmäklaren Avanza på torsdagskvällen, när det meddelades att den avsiktsförklaring som ingicks i mars rörande eventuellt samarbete avbryts utan att formaliseras. Avanzas hållning är att kryptomarknadens ställning som oreglerad i nuläget försvårar planerna på att ge kunderna erbjudande om direktinvesteringar i krypto via plattformen.

Engcon, som tillverkar tiltrotatorer, noterar på Nasdaq Stockholm under morgonen. Priset i emissionen som gjordes inför noteringen var 46 kronor per aktie, vilket motsvarar ett börsvärde på 7 miljarder kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera