1515
Annons
BÖRSEN: HANDELSVECKAN VÄNTAS INLEDAS NÅGOT UPPÅT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på måndagsmorgonen ut att inleda handelsveckan i stigande riktning, efter att i fredags ha stängt nedåt med råge. I USA håller börserna stängt på måndagen för helgdag.

Med omkring en halvtimme kvar till börsöppning indikerade förhandeln hos IG-Markets en öppning upp för Stockholmsbörsens OMXS30-index i häradet 0,2 procent. Vid samma tidpunkt var terminerna i Paris och Frankfurt upp, omkring 0,2-0,4 procent.

I fredags var stämningen hyfsat flat på de ledande börserna i New York. S&P 500-indexet tackade för sig med en oförändrad utveckling medan det tekniktunga Nasdaq lyckades avancera 0,2 procent.

De asiatiska börserna inledde den nya handelsveckan på plus, framför allt i Tokyo där optimismen om mer policystimulanser fortsätter efter beskedet att premiärminister Yoshihide Suga kommer att avgå. Japanska Nikkei 225 stärktes 1,8 procent medan viss nedgång sågs i Australien.

Priserna på trävaror har det senaste året ökat med 115 procent, men nu avtar corona-boomen snabbt, skriver Danske Bank i sin senaste rapport Skog & Ekonomi. I USA har priserna imploderat från extremnivåer och Danske Banks analytiker räknar med större prisfall även i Europa.

Izafe, som utvecklar produkter för sjukvård i hemmet, beslutar att genomföra en företrädesemission om cirka 53 miljoner kronor. Teckningskursen är 1:50 kronor per unit, motsvarande 1:50 kronor per aktie. Aktien stängde på 2:32 kronor i fredags.

Synthetic MR, med fokus på bildåtergivning vid MR-behandlingar, har tecknat avtal med Philips om att inkludera bolagets medicinska bildlösning i Philips globala produktkatalog.

Medicinteknikbolaget Arjo har fått ett så kallat 510(k)-godkännande från amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA för Wound Express, som är ett IPC-system för snabbare läkning av venösa bensår.

På insynsfronten har det blivit känt att Niklas Gunnarsson, chef för Nibes affärsområde Stoves, har sålt 100.000 aktier i bolaget. Affärens värde uppgår till omkring 12,4 miljoner kronor. Aktien i Nibe har sedan årsskiftet avancerat 85 procent.

Norwegians trafiksiffror för augusti visar en fortsatt ökning av antalet passagerare. För månaden noterades 790.000 passagerare, 1,5 gånger fler än i samma period förra året. Den totala kapaciteten (ASK) ökade med 129 procent och passagerartrafiken (RPK) ökade med 168 procent.

Swedbanks aktie har varit sämst i klassen under en tid men nu är det revanschläge, enligt Dagens Industri som sätter köp under vinjetten veckans aktie i måndagens tidning.

"Kombinationen hygglig vinsttillväxt, god direktavkastning och chans till uppvärdering summerar till en köprekommendation för Swedbank. Även om kursen inte orkar hela vägen till 220 kronor innan bötesoron skingras, borde det finnas minst 10 procent plus utdelningarna att hämta", skriver tidningens analytiker.

Börsveckan stämplar Randviken, Bergs Timber och Neles med köprekommendation och rekommenderar att teckna Söder Sportfiske. Vimian får säljråd medan det blir avvakta för Physitrack, H&M och Inditex.

Affärsvärlden anser att aktien i Björn Borg, som säljer underkläder, sportkläder, skor med mera både i egna butiker och genom återförsäljare, är köpvärd.

Nordea Markets har skruvat ned rekommendationen för EQT, vars aktie rusat nästan 100 procent i år, till sälj från behåll. Riktkursen är 315. Aktien stängde på 417:80 kronor föregående handelsdag.

Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Addnode till köp från sälj. Riktkursen höjs till 550 från 320 kronor. Aktien stängde på 393 kronor i fredags.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?