1515
BÖRSEN: TRÖG INLEDNING MED BANK OCH H&M SOM SÄNKE, OMXS30 -0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen tyngdes i torsdagens inledande handel av banker och klädbolaget H&M som sänken. Den i Kina upptrappade jakten mot H&M:s beslut att ta ställning för Xinjiangs minoritetsbefolkning bidrog till fortsatt säljtryck för aktien.

En timme in på handelsdagen noterades OMXS30 till nivån 2.178, vilket var 0,3 procent ned från de rekordkänningar som nåddes på onsdagen.

Sentimentet tycktes pressat sedan amerikanska index dalat på onsdagskvällen, med särskild tonvikt på fall i techsektorn. I Asien förlöpte handeln med blandat utfall under morgonen. På Europakontinenten befann sig samtliga de större indexen som DAX och CAC40 omkring samma procentuella nedgångsnivåer som OMXS30.

Turbulensen kring H&M har tilltagit via kinesiska telefontillverkare som Huawei och Xiaomi. H&M:s app har dragits tillbaka från användning i Kina, samtidigt som sökmotorn Baidu har raderat H&M och flera karttjänster likaså för obestämd tid, enligt Tencents nyhetstjänst QQ News.

Antalet tillfälligt stänga butiker inom H&M-gruppen på grund av coronapandemin fortsätter samtidigt att öka och ligger nu på cirka 1.200 stycken, uppger H&M-gruppens pressavdelning i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt.

Den minskningstrend i antalet stängda butiker som noterades från januari till mitten av mars, från cirka 1.800 till ungefär 900, bröts redan i förra veckan då 1.050 butiker var stängda. Och nu är alltså kring 1.200 stängda. Aktien handlades ned med 2,5 procent till 201:30 kronor.

Enda aktie än längre söderut än H&M var Handelsbankens, men detta utgjorde en falsk botten givet att utdelning om 4:10 kronor avskildes. Aktien handlades ned med 6 kronor till 95:15 kronor.

Banksektorn var dock tyngd i sin helhet, inte minst Swedbank vars aktie hittades 2,3 procent ned. Nordea och SEB backade omkring 0,5 procent.

Ett annat bolag som likt H&M just nu verkar under turbulenta förhållanden är läkemedelsbolaget Astra Zeneca, som under natten meddelat att primäranalysen av den tidigare ifrågasatta amerikanska fas 3-studien med bolagets covid-19-vaccin AZD1222 nu bekräftat vaccinets säkerhet och effekt.

Effekten är dock något lägre än tidigare resultat. Aktien, som på grund av intäktsmodellen från vaccin inte påverkats markant av fadäserna, handlades ned med 0,1 procent.

Det var måttliga uppgångar i toppen av storbolagsindex. Investor steg 0,7 procent, vilket var något mer än Essity och Telia som också var med i topptrion.

E-sports- och gamingbolaget MTG:s aktie hittades högt efter förvärvet av det Nya Zeeland-baserade gamingbolaget Ninja Kiwi, utvecklare och utgivare av Tower Defense-spel för mobil. Nyemissionen för att finansiera köpet genomfördes med en rabatt på 3 procent jämfört med onsdagens stängningskurs. Aktien steg med omkring 6 procent.

Desto längre ned återfanns oljebolaget Enquest 7 procent ned. Rörelseresultat på ebitda-nivå för helåret 2020 redovisades till drygt hälften av 2019 års nivå under morgonen. Även omsättningen var i princip halverad.

I övrigt noterbart på rekommendationsfronten var att fondbolaget EQT:s rekommendation höjts hos SEB Equities till köp från behåll. Riktkursen höjs till 300 från 279 kronor. EQT-aktien steg 3 procent till 273:60 kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?