1515
Annons
BIOGEN: FAS 3-DATA VISAR KOPPLING MED ADUHELM OCH BIOMARKÖRER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ny data i fas 3 från amerikanska Biogen och japanska Eisai visar på ett statiskt samband mellan en minskning i p-tau, en biomarkör inom Alzheimers sjukdom, och en mindre nedgång i den kognitiva och funktionella tillbakagången vid Alzheimers sjukdom. Upptäckten uppges ge ytterligare kliniskt stöd till läkemedlet Aduhelm.

Det framgår av ett pressmeddelande.

I studien påvisades även ett samband mellan minskning av placket i hjärnan, amyloid-beta, och en minskning i blodplasma p-tau 181.

Effekten som påvisades var större vid högre doser och längre behandlingar med Aduhelm. I Emerge-studien visade högdosarmen en minskning av p-tau med 13 procent från baslinjen medan placebogruppen visade en ökning på 8 procent. I Engage-studien var motsvarande minskning av p-tau 16 procent från baslinjen jämfört med en uppgång om 9 procent för placebogruppen.

Analysen presenterades vid Alzheimerskongressen CTAD som pågår mellan den 9-12 november i Boston, Massachusetts, USA.

"Den här datan visar inte bara en viktig koppling mellan Aduhelms förmåga att rensa amyloid-beta plack och minska plasma p-tau nivåerna, utan även signifikant kopplar dessa nedgångar med en inbromsning i kognitiv försämring", sade Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet och Skånes Universitetssjukhus som ledde den muntliga presentationen vid CTAD-kongressen.

Den förspecificerade analysen av plasmaprover utfördes av ett oberoende laboratorium omfattande cirka 7.000 plasmaprover från över 1.800 patienter i studierna Emerge och Engage.

I juni 2021 godkände den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA Aduhelm. Beslutet väckte stor uppmärksamhet inom sektorn och var enligt vissa branschföreträdare kontroversiellt.

Sedan godkännandet har flera sjukhus tillkännagivit att de inte kommer att tillhandahålla Aduhelm.

Svenska Bioarctic utvecklar tillsammans med samarbetspartnern Eisai den konkurrerande läkemedelskandidaten lecanemab. Deras läkemedelskandidat uppges däremot vara mer specifik än Aduhelm, då den riktar in sig på de toxiska formerna av amyloidbeta genom dess selektivitet för oligomerer/protofibriller.

De svenska bolagen Alzinova och Alzecure bedriver också forskning inom Alzheimersområdet, men i tidigare forskningsfas.

Enligt den så kallade amyloidhypotesen är det när inlagringar av aminosyror i föreningar benämnda amyloidbeta ackumuleras i plack i hjärnvävnaden som driver på uppkomsten och utvecklingen av Alzheimers sjukdom.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?