1515
FOXCONN: ÖVERVÄGER EVENTUELL BILTILLVERKNING I USA - WSJ

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den taiwanesiska kontraktstillverkaren Foxconn, som bland annat är en storleverantör till Apple, sägs överväga eventuell biltillverkning förlagd till USA.

Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till uttalanden från ordförande Young Liu vid en konferens i Taipei på tisdagen.

Den marknadsledande kontraktstillverkaren gav också ledtrådar om att partneravtal med amerikanska bilintressenter kan vara på gång, skriver Wall Street Journal.

"På senare tid har vi kommit fram till att det kanske är en produkt som är lämpad för tillverkning i USA", sade Young Liu på tal om elbilar.

Redan nu finns ett avtal om biltillverkning med amerikanska elbilsentreprenören Fisker, men hittills har det inte framgått var någonstans biltillverkningen ska vara förlagd. Produktionen ska dock dra igång 2023, enligt avtalet.

Foxconn har dock upprättat viss produktionskapacitet i Wisconsin, ett fabriksbygge som kom till stånd under Trumpadministrationens "hämta hem Amerika"-politik som skulle främja bolag att förlägga verksamhet till USA. Fabriksbygget har dock dragit ut på tiden och blivit en politisk stridsfråga, men det ser inte Young Liu som en faktor i eventuella beslut.

"Produkter måste tillverkas där de passar in lokalt. Om det blir Wisconsin eller Mexiko handlar inte om politik, utan affärer. Det är mitt perspektiv", sade han enligt tidningen.

Kontraktstillverkaren för nu samtal med ett flertal etablerade bilföretag, och Wisconsin är geografiskt vällokaliserat med närhet till så väl biltillverkningshjärtat i närliggande Michigan, enligt ordföranden.

Young Liu ville dock inte ge sig in i spekulationerna som surrat kring Apple och vem som ska bli dess eventuella samarbetspartner för en kommande första bilmodell. Ryktessnurran har främst rört sig runt Hyundai och dess dotterbolag Kia, men samtal mellan bolagen har inte lett vidare, enligt bolagen själva.

Utöver Fisker finns också partneravtal med Fiat-Chrysler och PSA:s nya fusionerade entitet Stellantis och Volvo Cars-ägaren Zhejiang Geely, som också är storägare i Daimler och AB Volvo.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?