1515
Annons
TESLA: JP MORGAN KRÄVER SKADESTÅND PGA MUSKS TWITTERINLÄGG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska banken JP Morgan stämmer elbilstillverkaren Tesla för att lösa en dispyt kring vd:n och dåvarande ordföranden Elon Musks omtalade Twitterinlägg från 2018 om att bolaget skulle tas från börsen och att finansieringen var säkrad, framgår av stämningsdokument som lämnats in till domstol i New York.

JP Morgan kräver ersättning på 162 miljoner dollar jämte ränta, advokatkostnader och andra utgifter från Tesla, framgår av stämningsdokumenten.

Orsaken till att JP Morgan kräver ersättning är att Tesla anses ha begått kontraktsbrott kring prissättning av derivatinstrument utställda hos banken. Tesla skulle leverera aktier eller kontanter i händelse av att aktiekursen steg över ett visst lösenpris.

JP Morgan valde i samband med att Elon Musk kablade ut avsikter om att bolaget köpas ut från börsen för 420 dollar – en kurs klart över dåvarande aktienivå - att justera derivatens värde. Åtgärden upprepades dessutom ytterligare en gång några veckor senare, när vd:n upprepade intentionerna.

Enligt JP Morgan stod det i bankens fulla rätt att genomföra dessa värdejusteringar på derivaten, enligt vad som är standard och anses utgöra god marknadssed. Tesla hävdar å sin sida att justeringarna var "orimligt snabba och representerade ett opportunistiskt försök att utnyttja volatiliteten i Teslaaktien", enligt stämningsdokumenten.

Teslas vägran att leverera aktier i enlighet med vad JP Morgan ansåg att avtalet stipulerade, ledde till att JP Morgan plötsligt stod med en öppen hedge-position motsvarande värdet på 228.775 Tesla-aktier.

Under de 16 månader som följde handlades Teslas aktie i ett spann mellan 177 dollar i juni 2019, innan aktien steg förbi 420-dollarsnivån i december samma år. Elon Musk åtalades sedermera för marknadsmanipulation och bedrägeri av finansinspektionen SEC, vilket ledde till en förlikning med böter på 40 miljoner dollar som betalades solidariskt hälften-hälften av Tesla och Elon Musk själv, samtidigt som han fick avgå från styrelseordförandeposten.

På måndagen stängde Teslas aktie på 1.013 dollar. Denna kurs ska dock multipliceras med 5 för att jämföras med kurserna i stämningsansökan, eftersom att en aktiesplit 5:1 genomfördes under 2020.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?