1515
BÖRS: KORKADE UNGDOMAR BAKOM "MARDRÖMSVÄRDERINGAR" - FÖRVALTARE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börsvärderingarna är en "totala mardröm" som drivits fram av "unga och korkade" investerare som erövrat marknaden, enligt rådgivarfirman Smead Capitals portföljchef Cole Smead i en intervju med CNBC.

För närvarande köper investerare aktier i det breda S&P 500-indexet till vinstmultiplar om i snitt 22 gånger, vilket är ungefär dubbelt så högt som genomsnittliga vinstmultiplar de senaste tio åren, konstaterar Cole Smead i programmet Squawk Box Europe.

Vinstmultipeln (även kallat P/E-tal) är ett snitt där aktiekursen i en viss aktie jämförs med den förväntade vinsten per aktie. Talet kan även sammanfattas i en indexmätning, och det är detta tal som får Cole Smead att förfäras.

"Handeln vi såg i augusti och september är något vi aldrig varit med om förut, när millennials och andra som vill äga övervärderade amerikanska företag istället för säkra innehav tog över fullständigt", sade Cole Smead i programmet Squawk Box Europe på torsdagen.

De nuvarande värderingarna på börsen är "ett systemfel i marknaden" som drivs upp av att de unga investerarna som aldrig ägnat sig åt aktiehandel förut plötsligt spekulerar hejvilt.

Det Cole Smead refererar till blev under våren och sommaren känt som "Robinhood"-fenomenet, uppkallat av den amerikanska investeringsappen med samma namn som möjliggjort gratis aktieköp för amerikaner och lett till priskrig bland etablerade nätmäklare.

Cole Smead går dock ett steg längre än att bara konstatera fenomenet som ett faktum genom att hävda att marknadens felprissättning står inför ett sällan skådat fall, oavsett hur mycket centralbanken Federal Reserve försöker pumpa ut likviditet för att förse kreditmarknaderna med stabilitet.

Federal Reserve kan inte rädda aktiemarknaden i evig tid, menar Cole Smead i klartext. Som exempel på hur felprissatt aktiemarknaden är tar han upp den senaste tidens kraftiga ökning i optionshandel.

"De (unga investerarna reds anm) köpte under en fyraveckorsperiod optioner positionerade för uppgång med löptid på två veckor för 500 miljarder dollar", konstaterar han, med hänvisning till att siffran är en femfaldig ökning jämfört med en period av intensiv optionshandel inför den senaste kraschen 2007.

Men inte bara de unga och oerfarna investerarna får sig en släng av sleven. Även äldre och mer välbärgade investerare har hoppat på tåget genom att köpa högt värderade aktier i storbolag som Apple, Amazon, Google och Microsoft och "rida på indexet tills det kollapsar", menar portföljchefen.

"Ta Microsoft som exempel. Det är ett fantastiskt bolag, men är det värt ett köp till 40 gånger vinsten? Det finns 0 procents chans att detta ska generera välfärd för någon alls inom de närmaste tio åren", konkluderade Cole Smead.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?