1515
HALVLEDARE: NYA "KRIGSTIDSLIKNANDE" SATSNINGAR AVISERAS - CNBC

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sydkorea blev näst på tur att avisera kraftiga stödåtgärder i form av investeringar för att tillförse den globala utbudsbristen av chip, något som bland annat drabbat fordonsindustrins produktion det senaste halvåret.

Motsvarande 452 miljarder dollar kommer hällas in i den sydkoreanska chiptillverkningen, där Samsung och SK Hynix är några av de globala jättarna. Satsningarna kommer göras fram till 2030.

"Det är ett närmast krigstidsliknande program från Sydkorea för att säkra framtida självständighet vad gäller denna för nationell säkerhet avgörande tillgång", skrev Abishur Prakash, geopolitisk specialist på Center for Innovating the Future i ett mejl till CNBC under måndagsmorgonen.

Chip – eller halvledare som det kallas på branschspråk – är inte bara en viktig insatsvara i hemelektronik och i princip alla moderna teknologiska lösningar, utan också en avgörande komponent för vapenutveckling.

"Genom att bygga upp en massiv chipkapacitet skapar Sydkorea sig en förmåga att bestämma sin egen framtida bana i stället för att tvingas i en särskild riktning", sade Abishur Prakash.

Bilden bakom chipbristen är komplicerad och mångfacetterad, men roten till underskottet för fordonsindustrin har att göra med leverantörskedjor.

I samband med pandemin drog fordonsproducenter i handbromsen, permitterade personal och stängde tillverkning. Samtidigt avbeställdes stor mängder chip, en tillgång som chiptillverkarna då i stället riktade om mot hemelektroniktillverkare som i sin tur såg en markant uppgång i efterfrågan under hemarbetsvågen. När så bilindustrin snabbare än väntat kunde sätta igång produktionen fanns plötsligt inte tillräckligt med chip att sätta in i bilarnas instrumentpaneler.

Dessutom finns högst avgörande geopolitiska faktorer, som att det sköra Taiwan som Kina har anspråk på är världens produktionsnav. Kombinationen av att Taiwan är världsledande i utvecklingen av chip med bolaget TSMC, med teknik som inte minst nyttjas för vapentillverkning, har fått västmakter att dra öronen åt sig.

"Sydkoreas drag handlar definitivt också om att inte låta sig bli beroende av Kina eller Taiwan. Det här programmet säkrar tillgången från inhemsk spjutspetsteknik", skriver geopolitikanalytikern Abishur Prakash.

Så väl USA och EU som Kina har aviserat eller väntas avisera stora stödprogram för att säkra inhemsk tillgång till halvledare. På fredagen rapporterades att en grupp amerikanska senatorer väntas lägga fram ett förslag värt 52 miljarder dollar för att öka produktionen av halvledare i landet.

Kostnaden för halvledarkrisen växer samtidigt. Globala biltillverkare kommer under året förlora försäljning motsvarande 3,9 miljoner fordon, enligt en färsk prognos från analysfirman Alix Partners. I penningmått motsvarar en så stor försäljningsförlust 110 miljarder dollar.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?