1515
HALVLEDARE: ORO OM UTBREDD BRIST FÖRSENAR ÅTERHÄMTNINGEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den sydkoreanska tekniktillverkaren Samsung blev på onsdagen nästa aktör att skicka varningssignaler om att den globala bristen på halvledare, chip som nyttjas i allt från hemelektronik till bilar, hotar den ekonomiska återhämtningen.

Samsung varnar för "allvarliga obalanser" inom halvledarindustrin och att det finns risk för att den brist som för närvarande är allvarlig för framför allt bilindustrin snart också kan nå ut bredare inom all annan tekniktillverkning.

"Det är svårt att säga när vi kan ha en lösning som gör att vi är tillbaka till 100 procent", sade Samsungs mobilenhets chef Koh Dong-jin vid ett aktieägarmöte på onsdagen.

Orsakssambandet tar sin utgångspunkt i att biltillverkare skar ned tillverkningsprognoser i pandemins ingångsskede. Många halvledartillverkare drog i handbromsen och dirigerade sedermera om leverantörskedjor och riktade utbudet mot andra försäljningskanaler som i sin tur såg kraftigt ökad efterfrågan, särskilt från hemarbetstrenden.

Tyska Volkswagen, japanska Toyota och amerikanska General Motors är några av de biltillverkare som nu tvingats pausa produktionen för andra gången på ett år, den här gången på grund av halvedarbristerna. Den tyska fordonskoncernen uppgav på tisdagen i en uppmärksammad presskonferens att produktionstappet 100.000 bilar inte kommer kunna hämtas ikapp på kort sikt. Bilbolagen har inte heller sett någon lösning innan som tidigast den andra halvan av 2021.

Volkswagens inhemska kollega BMW tonade, som kontrast, ned konsekvenserna av chipbristen. Bolagets finanschef sade att situationen är under kontroll och att bolaget hittills inte har behövt stoppa produktionen som en konsekvens av chipbristen.

Honda stod näst på tur att ge dystra produktionsbesked på onsdagen. Som sten på halvledarbördan har bolagets amerikanska tillverkning fått problem med överfulla hamnar och förstörd produktionsutrustning i fabriker till följd av kallt vinterväder.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?