1515
Annons
BÖRSEN: HUSQVARNA TAPPAR EFTER LEVERANTÖRSPROBLEM, OMXS30 +0,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen vände upp på tisdagsförmiddagen efter det börsras som inledde veckan när investerare oroades över spridningseffekterna av krisen i den kinesiska fastighetjätten Evergrande.

Husqvarna var tisdagens förlorare vid lunchtid efter nyheten om att uteblivna gräsklipparmotorleveranser riskerar att ge försäljningstapp.

Vid 12-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 avancerat 0,7 procent till nivån 2.288 och aktier för omkring 7,8 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var Frankfurtbörsens DAX-index upp 1,5 procent och franska CA40 med 1,4 procent.

På svensk front lämnade Riksbanken som väntat på reporäntan oförändrad på 0,00 procent. Även räntebanan är oförändrad.

Inom storbolagsindex gick Sinch starkast, upp 3,5 procent efter att ha tillhört måndagens kursförlorare. Getinge steg 2,4 procent, följd av ABB och Hexagon med plus 1,5 procent.

SCA belönades med en uppgång på 1,2 procent sedan Jefferies uppgraderat aktien till köp från tidigare behåll. Investmentbanken bibehåller sina utsikter och estimat för skogsbolaget, men pekar på att aktien tappat omkring 16 procent den senaste månaden.

Bland fåtalet aktier på minus inom OMXS30 backade Nordea med 1,1 procent och Electrolux med 0,5 procent. Ericsson låg strax under oförändrad nivå.

Husqvarna meddelade på tisdagsförmiddagen att inställda leveranser av gräsklipparmotorer från underleverantören Briggs & Stratton (B&S) i värsta fall kommer att sänka försäljningen med 2 miljarder kronor 2022. Beskedet från B&S kommer med kort varsel och Husqvarna bedömer att möjligheterna att säkra leveranser från annat håll är små. Bolaget har därför lämnat in en stämningsansökan mot leverantören. Faller denna väl ut bedöms effekten på verksamheten, leverantörer, kunder och finansiellt resultat blir begränsad eller helt utebli.

Husqvarnaaktien handlades ned 5,4 procent i kölvattnet av beskedet.

Veoneer handlades på lätt minus, aktien backade 0,2 procent. Bilsäkerhetsföretaget har meddelat att tidsfristen för Magnas uppköpsbud har löpt ut. Därmed uppfylls ett av de villkor som föreligger för att fusionen ska kunna genomföras och bolagen ansöker nu om godkännande i EU och Kina. Qualcomm har tidigare lagt ett icke bindande budförslag på 37 dollar.

Beskedet att Precise Biometrics vd Stefan Persson lämnar bolaget följdes av ett kurstapp på 3,9 procent.

Det norska kulturdepartementet har skickat ett lagförslag på remiss om att landets spelinspektion Lotteritillsynet ska kunna blockera sajter som erbjuder spel om pengar i strid mot lagen. I den svenska sektorn var Kindred ned 4,3 procent vid lunchtid, Betsson med 2,6 procent och Leo Vegas drygt 2 procent.

EQT, som tyngdes på måndagen av att Stockholmsbörsen agerar för att kraftigt minska riskkapitalbolagets tyngd i vissa betydelsefulla index, något som kan pressa kursen, vände upp med 2 procent.

Mjukvarubolaget Ranplan, som gjort en riktad emission om cirka 28 miljoner kronor, handlades upp 11,5 procent.

Hanza Holdings största ägare, tillika vice ordförande, Gerald Engström har köpt 500.000 aktier i bolaget för 13 miljoner kronor. Aktien i kontraktstillverkaren steg 1,7 procent.


Graf: OMXS30-index tisdagen den 21 september

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?