1515
Annons
BÖRSEN: UKRAINAORO DIKTERADE VILLKOREN, OMXS30 -2,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Måndagen inleddes med branta nedgångar på Stockholmsbörsen efter uttalande från amerikanskt håll på fredagen att en rysk invasion av Ukraina kan komma när som helst. Rapporter på eftermiddagen att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov förespråkat diplomatiska lösningar på krisen lugnade dock marknaderna något.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet ned 2,3 procent till nivån 2.241 från att på förmiddagen noterats för en nedgång på omkring 3,5 procent. Aktier för 31,5 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen i sin helhet under dagen.

Lavrovs uttalanden fick den amerikanska tioårsräntan att vända upp och de svenska storbankerna som handlades i botten av indexlistan flyttade upp på den övre halvan. Även cykliska verkstadsaktier flyttade fram positionerna. Högst upp i listan syntes Astra Zeneca, Hexagon och Boliden med i sammanhanget modesta nedgångar i området runt en procent.

Sinch parkerade långt ned vid handelsstart och stannade kvar där resten av dagen som slutade med en nedgång på 4,3 procent för kommunikationsbolaget. Även mer defensiva aktier så som Getinge och Swedish Match roterade ned till botten under och noterades för nedgångar på 4,8 respektive 3,8 procent.

Elekta kom med en vinstvarning som fick aktien att falla drygt 11 procent. Utmaningarna i leverantörskedjan som angavs i den senaste rapporten har kvarstått och rörelseresultatet för det tredje kvartalet i räkenskapsåret 2021/2022 blev 375 miljoner kronor jämfört med 569 miljoner kronor som analytikerna i Infronts sammanställning hade räknat med.

Vinstvarnade gjorde även batteribolaget Nilar som kommer att göra nedskrivningar på immateriella tillgångar i det fjärde kvartalet på 140 miljoner kronor. Aktien föll 8,5 procent och från värderingen på 3,2 miljarder kronor vid noteringen finns nu blott 270 miljoner kvar.

Ratos rapport för det fjärde kvartalet uppvisade förbättrat rörelseresultat och höjd utdelning. Marknaden tycktes ha svårt att värdera beskeden och aktien inledde dagen med en nedgång på över 5 procent som förbyttes till en uppgång på 7 procent.

Inför måndagens kapitalmarknadsdag presenterade Millicom sina treåriga verksamhets- och strategimål. De finansiella mål som kommunicerades i samband med fredagens rapport upprepades. Vad gäller strategi ska bolaget utöka sitt fasta nät, skapa ett tornbolag och etablera Tigo Money. I tillägg väntas aktieåterköp inledas under början av 2023. Aktien mildrade en nedgång på dryga 6 procent vid tiden före beskeden till en nedgång på 2,4 procent.

Aktier med en koppling till Ryssland och Ukraina straffades hårt där Ferronordic som är ett servicebolag inom anläggningsmaskiner och lastbilar föll 13 procent. Misen Energy som har en legal dispyt med Ukraina tappade 18 procent.

Bättre gick det för Nexstim som steg närmare 30 procent efter att ha tecknat ett licensavtal värt 19 miljoner dollar med det amerikanska medicinteknikföretaget Magnus Medical.

Kontraktstillverkaren Notes fabrik i Kina har satts i karantän och produktion kommer att ligga nere till åtminstone på fredag. Note-aktien föll 5,6 procent.

På måndagen handelsdebuterade Purefun Group på Nasdaq First North. Aktien steg 8,6 procent från teckningskursen.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 måndag den 14 februari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?