1515
HALVLEDARE: TSMC HÖJER PRISER, DYRARE ELEKTRONIK VÄNTAR - WSJ

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Världens största chiptillverkare avser höja priserna på sina mest avancerade produkter med omkring 10 procent och på enklare halvledare med 20 procent eller mer, vilket nu hotar ge dyrare elektronik, enligt Wall Street Journals källor.

Taiwanesiska TSMC:s avsikt att höja priserna är resultatet av den påtagligt pressade situationen som rått i leverantörskedjan för halvledare sedan pandemin bröt ut, enligt tidningens källor.

För närvarande är fordonsindustrin den mest påverkade sektorn för den kris som råder. De flesta biltillverkarna, bland annat Volvo Cars som gav besked om nytt stopp tidigare i veckan, har vid någon tidpunkt tvingats pausa produktion och se försäljning gå förlorad på grund av brist på den insatsvara som styr elektronik i moderna bilar.

Åtgärderna väntas nu också kunna slå mot hem- och konsumentelektronik. Laptopmarknaden är redan påverkad av prishöjningar sedan hemarbetsvågen satte i gång med karantänerna, men nu väntas också mobiltelefoner drabbas. Apple, en storkund till TSMC, varnade i den senaste kvartalsrapportkonferensen om att Iphone-produktionen förmodligen kommer påverkas i årets tredje kvartal.

TSMC har två avsikter med prishöjningen enligt analytiker som refereras av tidningen. Dels handlar det om att på kort sikt dämpa efterfrågan och förbättra tillgången för kunder som verkligen behöver chip, medan det på lång sikt är ska bidra till att TSMC ska kunna investera aggressivare i ny kapacitet.

Den taiwanesiska chiptillverkaren har redan i plan att investera 100 miljarder dollar i fabriksbyggen samt forskning och utveckling de kommande tre åren, bland annat i USA.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?