1515
BÖRSEN: USA-STATISTIK TYNGDE, SECTRA RAPPORTSTEG, OMXS30 -0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikansk statistik, som visade att sysselsättningsuppgången i USA bromsade in kraftigt i augusti när ökad smittspridning och sjukhusinläggningar oroade såväl konsumenter som företag, satte viss press på fredagseftermiddagens börser. I Stockholm stack Sectra-aktien ut på plussidan efter sin delårsrapport.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,8 procent till 2.370. Aktier för cirka 23,0 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen under dagen.

Alfa Laval toppade förlorarlistan bland storbolagen med minus 2,3 procent, följd av Evolution som efter att ha gått starkt de två senaste dagarna vände ned 2 procent och H&M som backade 1,7 procent. Assa Abloy, som fått sin rekommendation sänkt till minska av HSBC, tappade 1,5 procent.

På motsatta sidan steg SKF 1,6 procent till 219 kronor. HSBC har höjt sin rekommendation för kullagerföretaget till köp med uppreviderad riktkurs till 260 kronor. Getinge stängde strax över oförändrad nivå.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectras första kvartal i det brutna räkenskapsåret påverkades positivt av att ett par kundprojekt i USA tidigarelades. Sectra räknar dock inte med att det får någon signifikant effekt på helårsutfallet. Resultat och försäljning ökade i det gångna kvartalet och aktien avancerade 14 procent.

Sobi fortsatte upp 0,9 procent till lite över 243 kronor, efter att ha kommit extra i ropet dagen före när Advent och GIC lade bud om 235 kronor per aktie. Pareto Securities har höjt riktkursen för specialistläkemedelsbolaget till 306 kronor med upprepat köp.

"Efter över tio år av uppköpsrykten finns ett konkret bud på Sobi. Men bolaget riskerar att säljas med en betydande rabatt mot dess långsiktiga värde, och ägarna bör hålla i sina aktier", skrev Pareto.

SEB ser i en uppdatering små chanser till budstrid i Sobi. Med detta samt klartecken från huvudägarna räknar banken med att affären slutförs till det överenskomna priset 235 kronor.

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab klarade sig bättre än index med en uppgång på 1,2 procent till nära 256 kronor. Kepler Cheuvreux pekade i en analys, där köpstämpel och riktkurs 372 kronor upprepades, på att Saabs orderingång fortsätter att växa och stöder högre aktiekurs.

Skogsbolaget Holmen var upp 1,2 procent till 444 kronor. Handelsbanken Capital Markets har inlett bevakning med köprekommendation och riktkurs 500 kronor.

Gruvprospekteringsbolaget Josemaria klättrade 6 procent. Pareto Securities belyste i ett morgonbrev att argentinsk media rapporterat om att nya regleringar kring finansiella villkor för gruvindustrin är på väg att implementeras i närtid.

Irisity, som säljer kameraövervakningslösningar, steg nära 17 procent efter köp av Agent Vi för 67,5 miljoner dollar. E-handlaren BHG förvärvar 80 procent i tyska AH-Trading, e-handelsföretag inom trädgårdsmöbler, och steg 4,1 procent.

Hemnets storägare General Atlantics och Sprints Capitals har sålt 13,4 miljoner aktier i bostadsplattformen till kurs 188 kronor. Aktien backade 1,6 procent till knappt 193 kronor.

Micropos Medical, verksamt inom strålbehandlingsområdet, lyfte 10 procent. Amerikanska FDA har godkänt bolaget ansökan för försäljning och marknadsföring av Raypilot Hypocath i USA.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 fredagen den 3 september

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?